Perkütan biliyer drenajın batın cerrahisi sonrası enfeksiyon kökenli komplikasyonlar üzerine etkisi
The effect of percutaneous biliary drainage on complications of infection origin after abdominal surgery
- Tez No: 934126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT RAHMİ SERİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Perkütan transhepatik biliyer drenaj, obstrüksiyon, kolestaz, kolanjit, enfeksiyon, Percutaneous transhepatic biliary drainage, obstruction, cholestasis, cholangitis, infection
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
GİRİŞ: Kolestaz, safra kanalında tıkanıklık sonucu safra akımının kesintiye uğramasıdır. En sık sebepleri safra taşı, kanser ve safra yolu yaralanmasıdır. Cerrahi girişim adayı tıkanma sarılıklı hastalarda safra drenajını sağlamak postoperatif mortaliteyi düşürmektedir. Safra drenajı için günümüzde en sık kullanılan yollar endoskopik stentleme ve girişimsel radyolojik yolla yapılan perkütan transhepatik biliyer drenajdır (PTBD). Endoskopik retrograd kolanjio pankreatografi ile stentlemenin safra yolları ile barsaklar arasında ilişki sağladığı ve bu sebeple de ameliyat sonrası enfeksiyon riskini artırdığına dair veriler mevcuttur. PTBD'de ise eksternal drenajda dış ortam ile kontaminasyon sözkonusuyken internal drenajda hem dış ortam hem de barsak sistemi ile ilişki mevcuttur. AMAÇ: Safra yolu tıkanıklığı sebebi ile cerrahi öncesi PTBD uygulamasının postoperatif enfeksiyon kaynaklı komplikasyonlar üzerine etkisi ile internal ve eksternal drenaj arasındaki farkı araştırmak amaçlandı. METOT: İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Karaciğer Pankreas ve Safra Yolları Cerrahisi biriminde Ocak 2002 ile Aralık 2020 tarihleri arasında safra yolu tıkanıklığı tanısıyla PTBD uygulanması sonrası ameliyat edilen hastalar çalışmaya alındı. Hastalar demografik veriler, primer tanı (malign veya selim hastalık), drenaj tipi (internal veya eksternal), PTBD ve cerrahi sonrası enfeksiyöz komplikasyonlar açısından değerlendirildi. BULGULAR: PTBD uygulanan 1374 hastadan ameliyat edilen 350'si değerlendirmeye alındı. Hastaların 194'ü (%55) kadın, 156'sı (%45) erkek, yaş ortalaması 53 (18-85) idi. Malign sebepler hastaların 165'ini (%47), selim hastalıklar 185'ini (%53) oluşturuyordu (120 internal, 230 eksternal drenaj). Hastaların 139'unun (%40) safra kültürlerinde üreme gerçekleşti (İnternal drenaj; 54 (%45), eksternal drenaj; 85 (%37). Postoperatif dönemde 100 (%29) hastada derin cerrahi alanda enfeksiyöz komplikasyon gelişti. 6 Cerrahi sonrası kan kültüründe üreme 62 (%18) hastada, yara yeri kültüründe üreme 19 (%5) hastada, batın cerrahisi sırasında konan drenlerden alınan kültürlerde üreme 59 (%19) hastada saptandı. Postoperatif 92 (%26) hastaya antibiyotik tedavisi gerekirken bu hastaların 73'üne (%79) geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi uygulandı. SONUÇ: Batın cerrahisi öncesi sarılıklı hastalarda ikter palyasyonu için yaptığımız PTBD uygulanması sonrası gelişen derin cerrahi alan enfeksiyonu oranının literatürde bildirilen ERKP yapılanlarda görülen enfeksiyon komlikasyonu oranına benzer olduğunu ve ikteri olmayan, PTBD gerekmeyen hastalarda literatürde bildirilene kıyasla daha yüksek olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Cholestasis is the interruption of bile flow due to obstruction in the bile duct. The most common causes are gallstones, cancer, and bile duct injury. Providing biliary drainage in obstructive jaundice patients who are candidates for surgical intervention reduces postoperative mortality. The most commonly used methods for bile drainage today are endoscopic stenting and percutaneous transhepatic biliary drainage (PTBD) performed by interventional radiology.There are data indicating that endoscopic retrograde cholangiopancreatography and stenting create a connection between the bile ducts and the intestines, thereby increasing the risk of postoperative infections. In PTBD, while there is contamination with the external environment in external drainage, there is a connection with both the external environment and the intestinal system in internal drainage. OBJECTIVE: The aim was to investigate the effect of PTBD application before surgery due to bile duct obstruction on postoperative infectious complications and the difference between internal and external drainage. METHODS: Patients who underwent surgery after PTBD for bile duct obstruction between January 2002 and December 2020 at the Liver, Pancreas and Biliary Surgery Unit of the Department of General Surgery, Istanbul Faculty of Medicine, Istanbul University, were included in the study. Patients were evaluated in terms of demographic data, primary diagnosis (malignant or benign disease), type of drainage (internal or external), and infectious complications after PTBD and surgery. RESULTS: Of the 1,374 patients who underwent PTBD, 350 who underwent surgery were evaluated. Of the patients, 194 (55%) were female and 156 (45%) were male, with a mean age of 53 (18-85) years (120 internal, 230 external drainage). Malignant causes constituted 165 (47%) and benign diseases 185 (53%) of the patients. Growth was detected in the bile cultures of 139 (40%) patients (internal drainage; 54 (45%), external drainage; 85 (37%)). 8 In the postoperative period, infectious complications in the deep surgical site developed in 100 (29%) patients. Positive blood culture was found in 62 (18%) patients, wound culture in 19 (5%) patients, and cultures from drains placed during abdominal surgery in 59 (19%) patients. While antibiotic treatment was required in 92 (26%) patients in the postoperative period, broad-spectrum antibiotic treatment was applied in 73 (79%) of these patients. CONCLUSION: We found that the rate of deep surgical site infection after PTBD performed for icterus palliation in jaundiced patients before abdominal surgery was similar to the infection complication rate reported in those who underwent ERCP, and higher compared to patients without jaundice who did not require PTBD