Kronik hepatit B enfeksiyonlu çocuklarda karaciğer fibrozisinin noninvaziv tanı metodları ile değerlendirilmesi
Noninvasive diagnostic methods for liver fibrosis in children with chronic hepatitis B infection
  1. Tez No: 248763
  2. Yazar: FERDA DOĞAN BOZYİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE ONUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, Karaciğer Biyopsisi, Fibrotest, Aktitest, Chronic hepatitis B infection, liver biopsy, Fibrotest, Actitest
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç; Kronik hepatit B'li çocuk hastalarda karaciğer fibrozis derecesininbelirlenmesinde serumda tayin edilen noninvaziv testler ile karaciğer biyopsisinin tanısaldeğerliliğinin karşılaştırılmasıdır.Materyal- Metod; Çalışmamızda hasta grubu, CBU Pediatrik Gastroenterolojipolikliniğinde takip edilip biyokimyasal, virolojik, histopatolojik olarak önceden kronikhepatit B tanısı konmuş, pediatrik yaş grubundaki 35 çocuktan, kontrol grubu ise 15sağlıklı çocuktan oluşmaktadır. Hasta serumlarından tayin edilen noninvaziv Fibrotestfibrozis düzeyleri ile noninvaziv Aktitest aktivite düzeyleri, histopatolojik değerlendirmeile elde edilen fibrozis ve aktivite düzeyleri ile karşılaştırıldı. YKL-40 ve MMP-9 tayinleriise ELİSA yöntemi ile yapıldı. İstatiksel analizde SPSS 10.0 programı kullanıldı.Bulgular; Çalışmamızda Hasta grubu (Grup 1) ve Kontrol grubunun (Grup 2)demografik özellikleri (yaş, cinsiyet) karşılaştırıldı ve gruplar arasında farklılıksaptanmadı. Aktitest'in belirlediği aktivite düzeyleri ile histopatolojik inceleme sonucuelde edilen aktivite düzeylerinin uyumu bakımından yapılan karşılaştırmada (p=1.00) veFibrotestin'in belirlediği fibrozis düzeyleri ile histopatolojik inceleme sonucu elde edilenfibrozis düzeylerinin uyumu bakımından yapılan karşılaştırılmada (p=0.432) gruplararasında anlamlı fark tespit edilmedi. Hasta grubunda Aktitest'in Sensitivite %31, Spesifite%68, pozitif prediktif değeri %31, negatif prediktif değeri %32 olarak bulunurken,Fibrotest sonuçları ise Sensitivite %36, Spesifite %81, pozitif prediktif değeri %56, negatifprediktif değeri %36 olarak tespit edildi. Hasta grubunda (Grup 1), Kontrol grubuna (Grup2) kıyasla MMP-9 ve YKL-40 değerleri anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (sırasıylap=0.01, p=0.02). AST, ALT, GGT, total bilirubin, APTZ düzeyleri, hasta grubunda kontrol80grubuna göre anlamlı derecede yüksek, total protein düzeyi ise anlamlı derecede düşükbulundu.Sonuç; Karaciğer fibrozisinin tanı ve evrelendirilmesinde karaciğer biyopsisi halenaltın standart olarak yerini korumaktadır. Günümüzde en uygun yaklaşım, karaciğerbiyopsisi ile birlikte noninvaziv biyokimyasal testlerin, serolojik testlerin ve görüntülemeyöntemlerinin hasta kliniği ile birlikte değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Our study is designed to compare noninvasive blood samplingmethods versus liver biopsy in the diagnostic value of liver fibrosis level assesment inchronic hepatitis B infected children.Patient and Methods: Thirty-five children aged 2-18 years diagnosed with chronicHepatitis B infection (Group 1) in the Pediatric Gastroenterology Department of theMedical Faculty of Celal Bayar University were enrolled in the study. The control group(Group 2) consisted of 15 age-matched healthy children.Serum levels of patients with noninvasive FibroTest fibrosis levels and noninvasiveAktitest activity levels were compared with fibrosis and activity levels obtained byhistopathological evaluation. YKL-40 and MMP-9 levels were measured with ELISAmethods. The collected data were analyzed using the SPSS for Windows program (Version 10.0)Result: Patients group (Group 1) and control group (Group 2) has the samedemographic (age, sex) features. Actitest and Fibrotest mediated activity-fibrosis levelswere not statistically different from the histopathologically mediated activity-fibrosislevels; respectively p=1.00 and p=0.432. Actitest sensitivity 31%, specifity 68%, positivepredictive value 31% and negative predictive value was 32% in predicting the fibrosoislevelin the patient group. Fibrotest sensitivity 36%, specifity 81%, positive predictive value56% and negative predictive value was 36% in predicting the necroinflamatuary activity inthe patient group. MMP-9 and YKL-40 levels were higher in patients group (Group 1)compared to control group (Group 2) respectively p=0.01 and p= 0.02. AST, ALT, GGT,total bilirubine and activated partial tromboplastin time was statistically significantlyhigher, but total protein level was lower in the patient group.Conclusion: Liver biopsy is the gold standart diagnostic test for diagnosing andgrading liver fibrosis. Today the most advisable approach for liver fibrosis is liver biopsycombined with noninvasive blood tests, serological tests, imaging procedures and patientsclinical features.