Diyabet tanılı hastalarda pnömokok, hepatit B, influenza aşı farkındalıkları
Pneumococcal,hepatitis B,influenza vaccine awareness in patients diagnosed with diabetes
- Tez No: 615290
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL ARICA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Pmömokok, Hepatit B, İnfluenza, Aşı, Farkındalık, Diabetes, Pneumococcal, Hepatitis B, Influenza, Vaccine, Awareness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
AMAÇ: Bu çalışma diyabet tanılı hastalarda pnömokok, hepatit B, influenza aşı farkındalığının ne düzeyde olduğunu, hastaların bilgi kaynağını, bilgi kaynaklarının aşı yaptırma tutumu üzerine etkilerinin ne olduğunu ayrıca aşı yaptırmayan hastaların bu konudaki sebeplerinin neler olduğunu öğrenmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Mart 2019-Haziran 2019 tarihleri arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hürriyet Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran diyabet tanılı toplam 200 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılmayı kabul eden hastaların 16 sorudan oluşan aşı farkındalık anketini doldurmaları istendi. Kabul eden hastalar doktor yardımı ile formu doldurdular. BULGULAR: Hastaların %63,5'i kadın, %36,5'i erkek; %3,5'i Tip I, %96,5'i Tip II diyabet idi. Yaş ortalaması 56,63±11,38 yıl; diyabet süreleri ortalama 10,50±7,39 yıldır. Hastaların %13,0'ü okur-yazar değilken, %51,0'i ilkokul, %13,0'ü ortaokul, %16,5'i lise, %6,5'i yüksekokul mezunudur. Çalışmamızda pnömokok, influenza, hepatit B hakkında bilgi sahibi olma oranları sırasıyla %18, %37,5, %6 iken aşı yaptırma oranları pnömokok, influenza, hepatit B için sırasıyla %14,5, %28, %5,5 idi. Olguların aşılar hakkında bilgi kaynağının; sırasıyla diğer hekimler veya diğer sağlık personeli, aile hekimi veya aile sağlığı elamanı, televizyon, çevredeki insanlar, internet, afiş, broşür ve ilanlar olduğu belirlenmiştir. Hepatit B, influenza aşısının yaptırılma oranı eğitim durumunun yükselmesiyle anlamlı olarak artmıştır. Aşılama konusunda her üç grupta da doktor ve sağlık personeli önerisi anlamlı olarak yüksekken hepatit B ve influenza için hastaların çevresindeki insanların önerisi; influenza için ayrıca televizyon önerisiyle aşılama oranı anlamlı yüksek bulunmuştur. 65 yaş ve üstü hastalarda influenza ve pnömokok aşısı yaptırma oranı anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Hastaların çoğu gerekli olduğunu bilmedikleri için aşı yaptırmadıklarını belirtmiştir. SONUÇ: Çalışmamızda aşılama oranlarının hedeflenen erişkin aşılama düzeyinde olmadığı ancak hekimlerin önerisinin bu konuda önemli olduğunu gördük. Aşılama oranlarının artması için hekim, sağlık personeli ve hasta farkındalığının arttırılması gerekir.
Özet (Çeviri)
AIM: In this study, we aimed to find out the level of awareness of pneumococcal, hepatitis B, influenza vaccines in patients with diabetes, what is the source of information of patients, what effects of information sources on vaccination attitude, and what are the causes of patients who do not get vaccinated. METHOD: A total of 200 patients diagnosed with diabetes who applied to the Okmeydanı Training and Research Hospital Hürriyet Education Family Health Center between March 2019 and June 2019 were included in the study. Patients who agreed to participate in the study were asked to complete the 16-question vaccine awareness questionnaire. Accepting patients filled the form with the help of a doctor. RESULTS: 63.5% of the patients were female and 36.5% were male; 3.5% were Type I and 96.5% were Type II diabetes. The average age is 56.63 ± 11.38 years; diabetes duration is 10.50 ± 7.39 years on average. While 13.0% of the patients are illiterate, 51.0% are primary school, 13.0% are middle school, 16.5% are high school, 6.5% are high school graduates. In our study, the rate of having knowledge about pneumococcal, influenza, hepatitis B was 18%, 37.5%, and 6%, while vaccination rates were 14.5%, 28%, 5.5%, respectively, for pneumococcal, influenza, hepatitis B. Information source of cases about vaccines; respectively, other physicians or other health personnel, family physicians or family health personnel, television, people around, internet, posters, brochures and advertisements. Hepatitis B, influenza vaccination rate increased significantly with higher education level. While the recommendation of doctors and health personnel was significantly high in all three groups regarding vaccination, the recommendations of people around the patients for hepatitis B and influenza; For influenza, the vaccination rate was also significantly higher with the recommendation of television. The influenza and pneumococcal vaccination rates were significantly higher in patients 65 years and older. Most of the patients stated that they did not get vaccinated because they did not know it was necessary. CONCLUSION: In our study, we found that vaccination rates are not at the targeted adult vaccination level, but the recommendation of physicians is important in this ix regard. Physician, healthcare staff and patient awareness should be increased in order to increase vaccination rates.