Vokal kord poliplerinde endolarengeal mikrocerrahinin ve cerrahi sonrası uygulanan ses terapisinin ses üzerine etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 471685
  2. Yazar: GÖKHAN TOPTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ÇADALLI TATAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Endolarengeal mikrocerrahi, Kord vokal polibi, Ses analizi, Ses terapisi, Endolaryngeal microlaryngosurgery, vocal polyp, voice analysis, voice therapy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmada vokal kord polip tanısı alan hastalarda, tedavi öncesi ve tedavi sonrasında yapılan subjektif ve objektif değerlendirme yöntemleriyle, uygulanan cerrahi tedavinin ve cerrahi tedaviye eklenen ses terapisinin tedaviye ve ses kalitesi üzerine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Bu prospektif çalışma kapsamında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Mayıs 2016 ve Ocak 2017 tarihleri arasında KBB Kliniğine başvuran, kord vokal polip ön tanısı ile ses polikliniğine yönlendirilen ve laringostroboskopi ile kord vokal polip klinik tanısı alan hastalar incelendi. Hastalar randomize olarak geliş sırayla cerrahi (Grup 1) ve cerrahi sonrası ses terapisi uygulanan (Grup 2) olmak üzere iki alt grup olarak değerlendirildi. Tedavi öncesi ve sonrası her iki grup subjektif analiz yöntemlerinden Ses handikap endeksi (SHE-10), GRBAS, aerodinamik parametrelerden maksimum fonasyon zamanı (MFZ) ve S/Z parametreleri, akustik ses analiz değerlerinden temel frekans (F0), Jitter, Shimmer, gürültünün harmoniğe oranı (NHR) parametreleri kullanılarak istatistiksel yöntemlerle karşılaştırıldı. Larengeal travma, larengeal veya otoimmün hastalık öyküsü olan, bilateral kord polibi ve gebeliği, bilinen astım, KOAH hastalığı bulunan daha öncesinde endolarengeal cerrahi operasyon geçiren ve pediatrik yaş grubu hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Çalışmamıza vokal kord polip tanılı 15'i kadın (%37,5) ve 25'si erkek (%62,5) hasta dahil edildi. Tedavi öncesi ve sonrası yapılan subjektif test yöntemleri karşılaştırmalı olarak değerlendirildiğinde her iki grupta da (SHE-10) ve GRBAS skalasında tedavi öncesi ve sonrası değerlerde anlamlı olarak azalma saptanmıştır (p 0.05). Sonuç: Çalışmamızda vokal kord polip tedavisinde endolarengeal mikrocerrahinin etkinliğini ortaya koymakla birlikte, cerrahi tedaviye eklenen ses terapisinin objektif ve subjektif testlerle ses kalitesi üzerindeki düzelmede daha etkin bir tedavi olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to investigate the effects of surgical treatment and voice therapy combined with surgical treatment on voice quality with subjective and objective voice evaluation parameters in patients with vocal cord polyp pre and postoperatively. Material-methods: The prospective study was performed with the patients who diagnosed as vocal cord polyp with laryngostroboscopic examination University of Health Sciences Dıskapı Yıldırım Beyazıt Education and Research Hospital between May 2016 and January 2017. Patients randomized according to administration order were analyzed as 2 subgroups, Group 1 (surgery), Group 2 (surgery+voice therapy). Boths groups were compared with statistical methods by using vocal handicap index (VHI-10), GRBAS of subjective analyzing methods, Maximum phonation time (MPT), S/Z parametres of aerodynamics parameters, fundamental frequency (F0), Jitter, Shimmer, Noise harmonic ratio (NHR) parameters of acoustic voice analyze values preoperativitely and postoperativitely. The history of laryngeal trauma, laryngeal and autoimmun disease, asthma ,COPD endolaryngeal surgery and pregnancy, bilateral cord vocal polyp and pediatrics patients were excluded from study. Results: Fifteen female (%37,5) and twenty five (%62,5) male diagnosed vocal cord polyp were included in this study. According to pre and posttreatment comparison of subjective voice analyzes methods, there were a statistically significant decrease in VHI and GRBAS scores in boths groups (p 0.05). Conclusion: This study showed the efficent of endolarengeal microsurgery in the treatment of vocal cord polyps as well as the addition of the voice therapy to surgery revealing improvement in the voice quality outcome more efficient, analyzed with objective and subjective parameters.