10-15 yaş grubu sağlıklı çocuklarda boğmaca seroepidemiyolojisi
Seroepidemiology of pertussis in healthy children 10-15 years old
  1. Tez No: 249007
  2. Yazar: HAKAN SEÇKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET RIFAT ÖRMECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pertussis, seroepidemiology, acellular vaccine
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Son 25 yılda tüm dünyada ve ülkemizde yükselen aşılama oranlarına rağmen, özellikle ergen ve erişkin boğmaca vaka sayıları artmaktadır. Boğmaca enfeksiyon riskini azaltmak, ergen ve erişkinleri dolaysıyla bebekleri boğmacadan korumak için, okul öncesi çocuklar ve ergenlere pekiştirme dozlarının uygulanması gereği vardır. Bir ülkede boğmaca aşısının pekiştirme dozlarının ne zaman yapılması gerektiğine karar verebilmek için hastalığın yaşlara göre seroepidemiyolojisinin bilinmesi şarttır.Amacımız, Isparta bölgesinde 10-15 yaş arası aşı takvimini tamamlamış, sağlıklı çocuklarda Pertussis Toksin'e karşı antikor düzeylerini, yaş gruplarına göre değişiklikleri belirlemektir.Sağlıklı, aşılamaları tamamlanmış 10-15 yaşlarında 254 ilköğretim okulu öğrencisi ve 18-39 yaş 42 erişkinden oluşan toplam 296 katılımcının boğmaca duyarlılıkları PT (Pertussis Toksin) IgG düzeyleri ELISA yöntemi ile S.D.Ü Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında değerlendirildi.Tüm katılımcıların %10,81'inde, 10-15 yaş grubunun %12,60'ında PT IgG (+) titre değerleri tespit edildi. Erkek katılımcıların %10,90'ında, kız katılımcıların %10,75'inde (+) değer saptandı. Pozitif değer tespit edilen katılımcılar arasında cinsiyet farkı yoktu.Zirve titre değerleri erkeklerde 10. ve 11. yaşlarda, kızlarda 12. ve 14. yaşlarda izlendi. Bu bulgumuz literatür ile uyumludur. Erkeklerde 10. yaşta %23,80, 11. yaş %19,04, kızlarda 12. ve 14. yaşlarda %23,80 oranında seropozitiflik elde edildi. Çalışmamızda 15. yaştan sonra (+) titre değeri tespit edilemedi. Literatürden farklı olarak, seropozitiflik oranlarımız benzer çalışma sonuçlarından çok daha düşüktü.Tek bir okul örneklemesi ile sınırlı kalan bu çalışma Isparta ilini temsil etmemektedir. Çalışma sonuçlarımızın farklılığı, bölgemizdeki doğal enfeksiyon yoğunluğunun azlığı, örnekleme yetersizliği, kullanılan ELISA kitlerinin farklılığına bağlanmıştır.Boğmaca aşısı ile elde edilen koruyuculuğu zamanla azalan ergen ve erişkinler bebekler için enfeksiyon kaynağı olmaktadırlar. Bu nedenle okul öncesi ve 14-18 yaş arasında asellüler boğmaca aşısı ile pekiştirme dozu eklenmesi düşünülmelidir. Ülkelerin aşı oranları yükseltmenin yanında, boğmacaya yönelik tanı ve sürveyans çalışmaları da artırılmalıdır.Anahtar Kelime: Boğmaca, seroepidemiyoloji, asellüler aşı.
Özet (Çeviri)
Despite the rising rates of vaccination in our country and all over the world for the past 25 years, the number of pertussis cases among adolescents and adults has been increasing. To decrease the risk of pertussis infection and thus protect adults and adolescents against pertussis, reinforcement doses should be administered to preschool children and adolescents. In order to decide when to administer the reinforcement doses in a country, we need to know age-specific seropidemiology of the disease.Our goal was to determine the pertussis toxin antibody levels of fully vaccinated healthy children in Isparta aged 10 through 15.296 participants, consisting of healthy fully vaccinated 254 elementary-school students aged between 10-15 years and 42 adults between 18-39 years were evaluated for pertussis sensitivity by checking PT (pertussis toxin) IgG levels via ELISA method in S.Demirel University Microbiology Laboratory.PT IgG values were positive in 10.81% of all participants, and in 12.60% of 10-15 year-old group. 10.90% of male and 10.75% of female participants had positive values. There was no statistical difference between positive partakers regarding gender.Peak positive values were observed mostly in 10, 11 year-old males and 13, 14 year-old females. Peak seropositivity ages were in accordance with literature. Seropositivity was found to be 23.80% at age 10, 19.04% at age 11 in males and 23.80% at ages 12 and 14 in females. No seropositivity was determined after age 15 in our study. In contrast to literature, seropositivity rates we have found were significantly less.This study, which is limited to a single-school sampling, does not represent the province of Isparta. The dissimilarity in our study can be attributed to the lack of sampling, usage of different ELISA kits, and low rates of natural infection in our area.As adults lose their immune protection gained by pertussis vaccination, they start becoming an infection source for infants. Therefore, a reinforcement dose of acellular pertussis vaccine should be considered in preschool period and at ages 14-18. Further studies regarding diagnosis and surveillance of pertussis disease are required, as well as enhancement of vaccination rates.