İlköğretimde veli okul işbirliğinin geliştirilmesinde yönetici rolleri
The roles of director in the cooperation of parents-students in primary education
- Tez No: 249063
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Veli-Okul İşbirliği, Yönetici Rolleri, Parent-School Co, Manager Roles
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bireyin ilk gereksinimlerinin giderilmesi ve toplum yaşamına hazırlanması içinde doğduğu aileye bağlıdır. Aile çocuğunu doğduğu andan itibaren her yönüyle geliştirmeye ve eğitmeye uğraşır. Bu uğraş çocuğun eğitim hayatına başlaması ile okulla paylaşılır ve gittikçe bu sorumluluklar artar. Özellikle ilköğretim çağının, çocukların tüm gelişim alanları için kritik bir dönem olduğu bilinmektedir. Bu önem çerçevesinde, ilköğretim öğrencilerinin bir bütün halinde gelişimini sağlamak noktasında ailelere, öğretmenlere ve okul yöneticilerine büyük görevler düşmektedir. Aile çocuğun ihtiyaçlarını gidermek için, öğretmenler ise eğitim-öğretim içinde çocuğun istendik davranışlar kazanması için sürekli çaba gösterirler. Bu aşamada yöneticiler ise konunun önemini bilip, velilerin okulla sürekli koordinasyon halinde olmaları için çeşitli çalışmalar yapmak ve imkanlar hazırlamak durumdadır. Daha önce de değinildiği gibi bireyin gelişiminden, çevresindeki tüm kişiler sorumludur.Bu araştırmada, ilköğretimde veli-okul işbirliğinin geliştirilmesinde yönetici rollerini çeşitli değişkenlere göre ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla; Eyüp, Gaziosmanpaşa, Esenler, Bayrampaşa, Fatih ve Bahçelievler İlçe Mili Eğitim Müdürlüklerine bağlı ilköğretim okullarında çocukları öğrenimine devam eden ve araştırmaya tesadüfî olarak katılan toplam 357 veli üzerinden veriler toplanmıştır. Verilere ulaşabilmek amacıyla araştırmacılar tarafından hazırlanan ve uzman görüşünden sonra son şekli verilen anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS-15 istatistik programında analiz edilmiştir.Elde edilen bulgular incelendiğinde; velilerin bütün değişkenlerine göre ve konuyla ilgili veli görüşleri çerçevesinde ankete konulmuş olan diğer tüm değişkenlere göre (yaş, cinsiyet, medeni durum, ailedeki çocuk sayısı, bir yılda katıldıkları veli toplantısı sayısı, okul yöneticisinin toplantılara katılıp katılmaması, okul yönetimi ile en çok görüşmeye gidilme nedeni, çocukları ile ilgili problemlerde izlenen yol, öğretmen ile en çok görüşülen yer ve çocuğun okuduğu sınıf düzeyi) göre anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Veliler genel olarak; okul yöneticilerinin veli-okul işbirliğinin geliştirilmesi konusunda yaklaşımlarının olumlu olduğu görüşünü ortaya koymuşlardır. Elde edilen bulgular tartışılmış ve bu doğrultuda çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
To supply the necessity of a person and to get ready to social life depends on the family. Family deal with to educate and improve their child since they born. That is shared with school when the child started education and responsibility increases. Especially it is known that primary school is the most critical term for children development. Family, teachers and the directors of school have important mission for the development of children in a whole. Families struggle to supply the child?s necessities and teachers struggle to get behaviour in education. In that instance directors have to prepare possibilities and have to do various working for the coordination of parents with school. Like said before, the people around a person are responsible to the development of the person.In this study, the primary role of managers in the parent-school cooperation in the development by several variables intended to reveal. To this end, Job, Gaziosmanpaşa, Esenler, Bayrampaşa, Fatih, and adheres to National Education Directorate Bahcelievler district primary school children in continuing education and research as a participant accidental data were collected over a total 357 parents.. In order to access data and expert opinion prepared by researchers after the end of the survey form was used. The resulting data were analyzed by SPSS-15 statistical program.The resulting findings were examined, parents of all variables according to and relevant comments on the parents within the framework of survey has been placed on all other variables according to (age, gender, marital status, families, the number of children a year participate in the parent meeting number, school administrator attend meetings and not attending school management and Go to most discussions of the reasons for the child observed in problems with the roads, and most interviewed teachers and children in the class reading level) significant differences were obtained by. Parents in general, school administrators and parent-school cooperation in developing a positive approach that was put forth opinion. The results were discussed and various suggestions in this direction have been brought.