İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin dinleme, konuşma, okuma ve yazılı anlatım becerilerinin geliştirilmesinde Türkçe öğretmeninin rolü (Çekmeköy ilçesi örneği)
The role of Turkish teachers? on the development? of verbal and written expression skills and reading and listening talents of the primary school second level students? according to constructive approach
- Tez No: 249066
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı yaklaşım, dinleme, konuşma, okuma ve yazılı anlatım, Constructive approach, listening, speaking, reading and written expression
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu araştırma, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin, dinleme, konuşma, okuma ve yazılı anlatım becerilerinin yapılandırmacı yaklaşıma göre geliştirilmesinde Türkçe öğretmeninin rolünü tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Yapılandırmacı yaklaşımda birey ön bilgileriyle yeni bilgileri ilişkilendirmekte, birleştirmekte, sorgulamakta ve zihninde yapılandırmaktadır. Her öğrencinin ön bilgileri, bilgiyi zihninde yapılandırması farklıdır. Dolayısıyla öğrenci kendi öğrenme sistemini kurmalı ve bilgiyi kendi potansiyeline göre işlemelidir. Öğretmense burada sadece rehber konumunda olmalıdır. Öğretmen kuzey yıldızı gibidir, öğrencinin nereye gideceğini söylemez, fakat yolunu bulmasına yardımcı olur. Araştırmada Türkçe öğretmenlerinin rolleri ortaya konmaya çalışılmıştır.Araştırma İstanbul ili Anadolu yakası Çekmeköy ilçesinde görev yapan 53 Türkçe öğretmeni üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma anketlerden biri eksik bırakıldığından 52 öğretmen üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırma için toplanan veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir.İkinci kademe öğrencilerinin dinleme, konuşma, okuma ve yazılı anlatım becerilerini yapılandırmacı yaklaşıma göre geliştirmede Türkçe öğretmenlerinin rolleri, öğretmenlerin cinsiyet, eğitim durumu, toplam hizmet süresi ve hizmet içi eğitim kursuna katılıp katılmama durumlarına göre incelenmiştir.Veriler Yapılandırmacı Yaklaşıma Göre Dil Becerilerinin Geliştirilmesinde Türkçe Öğretmeninin Rolü ölçeğiyle toplanmıştır. Ölçek araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için test-tekrar test güvenirliği ile ölçeğin Cronbach alfa iç tutarlık katsayısı hesaplanmıştır. Bir ay ara ile uygulanan taslak ölçeğin iki ölçüm sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. (p>0.05, N= 35, t=-0.199). Bu sonuç ölçeğin tutarlılığı için yeterli bir kanıt olarak düşünülebilir. Örneklem grubu için hesaplanan Cronbach Alfa değerleri de ön testte 0,849 ve son testte 0, 958 gibi bir değer çıkmıştır. Anketler öğretmenler okullarda birebir ziyaret edilerek uygulanmış ve gereken yerlerde açıklamalar yapılmıştır. Anket 51 sorudan oluşmaktadır.Araştırmada kullanılan Yapılandırmacı Yaklaşıma Göre Dil Becerilerinin Geliştirilmesinde Türkçe Öğretmeninin Rolü Ölçeği dinleme, konuşma , okuma ve yazılı anlatım becerisi olmak üzere dört alt boyuttan oluşmaktadır. Veriler % (yüzde), t-testi, Mann Whitney-U, Kolmogorov-Smirnov, Kruskal Wallis testleri yapılarak yorumlanmıştır.Araştırma sonucunda, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin dinleme, konuşma, okuma ve yazılı anlatım becerilerinin yapılandırmacı yaklaşıma göre geliştirilmesinde Türkçe öğretmenlerinin rolü; cinsiyet, eğitim durumu, hizmet süresi ve hizmet içi eğitim kursuna katılım bakımından anlamlı farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
This investigation has been made to ascertain the role of Turkish teachers? on the development? of verbal and written expression skills and reading and listening talents of the primary school second level students? according to constructive approach.The individual associates and combines newly acquired data with her previous knowledge; examines the whole information and constructs her knowledge in her brain. Unification of new information and previous knowledge differs for all students. That?s why the student must develop her own learning method and she must process the information in accordance with her potential. The teacher?s role on that process is just acting as a guide. A teacher is like the North Star, he does not tell where his student goes, but helps her to find her way. The roles of Turkish teachers are endeavoured to be introduced in that research.The investigation has been applied to fifty-three Turkish teachers working in Cekmekoy, where is located in the Anatolian side of Istanbul / Turkey but fifty-two teachers results are considered in order that one of the questionnaires is not fulfilled. Collected data have been analyzed with SPSS packaged software.Attitudes of teachers which generate their roles on the development of verbal and written expression skills and reading and listening talents of primary school-second level students? according to constructive approach, have been investigated with regard to the teachers? genders, education levels, total teaching durations and attendance to in service trainings.Data has been collected with the scale of ?The Role of Turkish Teachers? on Lingual Development According to Constructive Approach? which has been developed by the researcher. Reliability of the scale provided with using test-retest method and calculating Cronbach alfa internal consistency index of the scale. Statistically significant differences haven?t been found between two calculation results of the draft scale which has been implemented with a month break (p>0.05, N= 35, t=-0.199). This result can be assumed as an adequate proof for the relevance of the scale.The survey has been implemented to teachers one to one, via visiting them in their own schools Necessary clarifications have been made during the implementation of fifty-one questioned survey.The scale of The Role of Turkish Teachers? on Lingual Development According to Constructive Approach has four sub dimensions. These are listening, speaking, reading and written expression skills. Data have been commented based on % (percentile), t-test, Mann Whitney-U, Kolmogorov-Smirnov, Kruskal Wallis tests.As the result of the investigation; it is found out that the roles of Turkish teachers? on the development? of verbal and written expression skills and reading and listening talents of primary school-second level students? according to constructive approach, is not significantly diverse with regard to the teachers? genders, education levels, total teaching durations and attendance to in service trainings.