MEB merkezi hizmetiçi eğitim kurslarının etkinliği ve yönetim becerilerine katkıları (Sağlık meslek liselsi yöneticileri kapsamında bir araştırma)
Efficiency of ministry of national education central in-service training and its contribution to management skills (a research in the context of the directors of health ? occupation high school)
  1. Tez No: 249065
  2. Yazar: HASAN GÖÇEBE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmetiçi eğitim, SML yöneticileri, yönetim becerileri, In-service training, the directors of Health-Occupation High School, Management skills
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma Sağlık Meslek Lisesi yöneticilerinin MEB merkezi hizmetiçi eğitim kurslarının etkinliği ve yönetim becerilerine katkılarına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla araştırmanın, hizmetiçi eğitim kurslarının amaçlarına ulaşıp ulaşmadığını belirlemek, öneriler sunmak, hazırlanacak yeni hizmetiçi eğitim programlarının geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.Çalışmanın veri toplama aracı beşli likert tipi ölçektir. Veriler, SPSS istatistik programına aktarılmış ve betimsel analiz yöntemine göre incelenmiştir. Çalışmaya 2009?2010 Eğitim Öğretim yılında Türkiye'de Sağlık Meslek Liselerinde görev yapan toplam 75 yönetici katılmıştır.Çalışma sonunda hizmetiçi eğitime yönelik; kadın yöneticilerin erkek yöneticilere oranla, 25?35 yaş grubundaki yöneticilerin ve ön lisans mezunu yöneticilerin diğer gruplara, 6?10 yıllık mesleki kıdeme sahip yöneticilerin diğer gruplara oranla daha olumlu düşüncelere sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca, çoğu yöneticinin çok az sayıda hizmetiçi eğitim etkinliklerine katıldıkları ortaya çıkmıştır.Çalışmadan ortaya çıkan sonuçlara göre yönetici atamalarında bayanlara ve gençlere öncelik tanınması, kurs sayısının artırılması, hizmetiçi eğitim etkinliklerine sürekliliğin sağlanması ve bu etkinliklere katılımın teşvik edilmesi gerekmektedir. Ayrıca etkinlikler sonunda başarılı olanların ödüllendirilmesi de bu etkinliklere katılımı teşvik edecektir.
Özet (Çeviri)
This research has been done in order to state the efficiency of the Ministry of National Education central in-service training and its contribution to management skills. It is expected that this research will reveal whether the trainings has achieved its purpose and will improve the next in-service trainings which will be prepared. Also, suggestions will be offered.A five-point Likert scale has been used for data collection in this research. The data have been evaluated using an SPSS Statistics Program in accordance with the descriptive analysis method. Involved in this research are 75 directors of the Health-Occupation High School in Turkey in 2009-2010 Academic year.According to the results of this research, female directors, directors in the 25-30 age group, directors who completed two-year degree and directors with 6-10 years of seniority have the most positive reflections for these trainings. Moreover, it has been seen that directors rarely participate in these trainings.According to the results of this research, it is recommended to give priority to women and younger aged applicants in the director appointments. Also, it is recommended to increase the number of courses and to provide continuous in-service training. The directors should be encouraged to participate in these trainings. Moreover, rewarding successful participants at the end of the trainings will encourage a greater participation in these trainings.