Ruhsal liderlik ve ruhsal liderliğin eğitim örgütlerinde uygulanabilirliği hakkında teorik bir çalışma
Spiritual leadership and an evaluation as to whether it can be applied to educational organizations
  1. Tez No: 249067
  2. Yazar: AHU CENGİZ AKAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ BALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ruhsal liderlik, çağrı ve aidiyet duygusu, eğitim örgütleri, Spiritual leadership, commitment, calling and membership
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yirmi birinci yüzyıl, salt teknolojisi, iş modelleri, ekonomisi ile değil, altını çizdiği kavramlar ve değerler dizisi ile de yeni bir buluşmayı temsil etmektedir. Teknoloji ve bilgi çağı olan bu yüzyılın getirdikleri hayatımızı pek çok anlamda kolaylaştırmış gibi görünse de, yaşantımızın her safhasına soktuğu yeniliklerle kafaları karıştırmakta, bireyleri ve kurumları sürekli öğrenme ve yenilenme zorunda bırakmaktadır. Bu devridaim, toplumların liderlere olan ihtiyacını artırmakta ve yeni liderlik yaklaşımlarını dayatmaktadır. Bugün klasik, otoriter ve baskıcı güce dayalı idarecilik ve liderlik yaklaşımları çağ dışı kalmış olup, bütün dünyada yeni liderlik modelleri geliştirilmiştir. Çünkü klasik yöneticilik anlayışını kullanan yönetici ve eğiticiler, takipçilerinin kalbini, zihnini ve ruhunu anlamakta yetersiz kalmaktadırlar. Bu çalışma, ruhsal liderlik kavramını açıklamak ve ruhsal liderliğin eğitim örgütlerinde uygulanabilirliği hakkında bir durum değerlendirmesi yapmak amacını taşımaktadır. Araştırmada yöntem olarak literatür değerlendirme yöntemlerinden bütünleştirici değerlendirme kullanılmıştır. Bulgular, ruhsal liderlik teorisinin temel çıkış noktasının çalışanların çağrı ve aidiyet duygusuna hitap etmek yoluyla onların kurumsal üretkenlik ve bağlılık düzeyini arttırmak olduğunu ve bu yönüyle de eğitim kurumlarına uygulanabilirliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The twenty first century represents a novel rendezvous not only with its technology, business models and economy but also with the underlying set of concepts and values. Although the returns of this renowned technology and information age seem to have facilitated our lives in many respects, it confuses us with its novelties instilled in all walks of life, and forces individuals and organizations into a perpetual process of learning and renovating. This circulation has increased the societal need for leaders and imposed new approaches to leadership. Today, the classical management and leadership approaches based on authoritarian and oppressive power have been outdated, and modern leadership models have been developed all over the world, as organizational and educational leaders of such approaches have failed to comprehend the heart, mind and spirit of their followers. This thesis aims at explaining the concept of spiritual leadership and making an evaluation of its applicability in educational organizations. The method used in the study is complementary assessment, one of the literary review methods. The data gathered shows that spiritual leadership has emerged with a view to improving organizational productivity and commitment through addressing followers? senses of calling and membership and, with this respect, that it is applicable in educational organizations.