İlköğretim okulu müdürlerinin durumsal liderlik sitillerinin örgütsel bağlılık ve verimlilik düzeylerini yordama gücü
The prediction capability of directors of primary schools on their organizational dependence and productivity of their situational leadership styles
- Tez No: 249068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Durumsal liderlik, örgütsel bağlılık, verimlilik, Situational leadership, Organizational dependence, productivity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim okulu müdürlerinin durumsal liderlik stillerine ilişkinin örgütsel bağlılık ve verimlilik düzeylerini yordama gücü nedir? sorusuna cevap aranmıştır. İlişkisel modelde dizayn edilen bu araştırmanın evreni, İstanbul ili Anadolu yakasında bulunan ilköğretim okullarında 2009?2010 öğretim yılında görev yapan görev yapan ilköğretim okulu müdüründen oluşmuştur. Araştırmanın örneklemini tabakalı örnekleme yöntemi kullanılacak ve her eğitim bölgesinden random yolla belirlenen ve çalışmada gönüllü olarak katılan 105 ilköğretim okulu müdüründen oluşmuştur. Araştırmada veriler üç ayrı ölçek yardımıyla elde edilmiştir. Yöneticilerin liderlik davranışlarının belirlenmesinde Hemphill ve Coones (1950) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Ölçeğin son olarak Çemberçi (2003) tarafından Türkçeye uyarlanması yapılmıştır. Yapıyı kurma ve anlayış gösterme şeklinde iki alt boyuttan oluşmaktadır. Örgütsel Bağlılık Ölçeği Demirkıran (2004) tarafından geliştirilmiştir. Ölçek eğitim çalışanlarının örgütsel bağlılıklarını ortaya çıkarmak üzere geliştirilmiş 5'li Likert tipi toplam 18 maddeden oluşmaktadır. Verimlilik Ölçeği Karahan (2009) tarafından geliştirilmiştir. Yönetim görevlerini üstlenen yöneticilere kendilerinin verimlilik düzeylerini ifadelendirdikleri ölçek 5'li Likert tipinde ve toplam 10 maddeden oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde ortalama (X), standart sapma (SS), bağımsız gruplar t-testi, Kruskal Wallis-H testi, Mann Whitney-U testi ve Pearson çarpım momentler korelasyon analizi ve linear regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre toplam liderlik stili müdürlerin yapıyı kurma, anlayış gösterme ve verimlilik düzeyine etki ettiği ve en büyük etkiyi ise yapıyı kurma ve anlayış göstermeye yaptığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, the question of ``what is the prediction capability of primary schools? principles about their organizational dependence and productivity level of their leadership style??? has been examined. The area of the research, which has been designed in relational model, is the managers of primary schools officiating in the term of 2009-2010 in the schools in Anatolia field of Istanbul. In sampling of the research stratified sampling would be used and it?s composed of the volunteer directors who are determined randomly from every education region. Dates are obtained by three different scales. Scales developed by Hempfill and Cones have been used to find out the leadership behaviors of the directors. Scales has been adapted into Turkish by Çemberci lastly. It?s composed of two sub-dimensions as to set the constitution and to be tolerant. ``The level of organizational dependence ??has been developed by Demirkıran. Its aim is to find out the organizational dependence of the education staff and is composed of eighteen items of Likert-type-in-five. The productivity scale has been developed by Karahan. The scale, composing 10 items in Likert type-in-five, in which they explained their own levels of productivity, was applied to the directors. In the analysis of the dates obtained/derived from the research average (X), Standard deviation (SD), independent-group t-test, Kruskal Wallis-H test, Mann Whitney-U test, Pearson?s correlation analysis of multiplication moments and analysis of linear regression have been used. According to the dates derived from the research, one can say that the total leadership of the directors effects the constitution set, tolerance and the level of the productivity level and that the most effect on the constitution setting and tolerance as well.