İlköğretim okulu yöneticilerinin liderlik yönelimleri ve mesleki etik algıları arasındaki ilişkiler: İlköğretim öğretmenleri örnekleminde ilişkisel bir çalışma
The relations between leadership orientation and perception of professional ethical behavior of elementary school administrators: A study made in the sample of the teachers
- Tez No: 249069
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ BALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki etik, ilköğretim okulu öğretmenleri, liderlik yönelimi, Professional ethics, primary school teachers, leadership orientetion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada ilköğretim okulu yöneticilerinin liderlik yönelimleri (yapı kurma, anlayış gösterme ve ikna edicilik) ile (adalet, dürüstlük, saygı, mesleki sorumluluk, mesleki yetkinlik, insan hakları, sevgi, yüksek motivasyon ve verimlilik gibi) mesleki etik algıları arasındaki ilişkiler öğretmen görüşlerine dayalı olarak belirlenmeye çalışılmıştır. Tarama modelinde betimsel bir çalışma olan bu araştırmada İstanbul ili Çekmeköy ilçesine bağlı 23 İlköğretim okulunda görevli 1025 öğretmen araştırmanın hedef evrenini oluşturmuştur. Araştırma örneklemi, basit tesadüfü örnekleme yoluyla belirlenen 200 öğretmenden oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak Çoban tarafından geliştilen Liderlik Davranışları Ölçeği (1999) ile İşgüden tarafından geliştirilen (2007) Mesleki Etik Davranışları Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik dağılımlar için Tek yönlü Varyans Analizi ve Post Hoc Tukey Testi, nanparametrik dağılım özelliği gösteren değişkenler (kıdem, branş ve eğitim düzeyi) için Kruskal Wallis-H testi ve Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. İlköğretim okullarında görev yapan yöneticilerin liderlik davranışlarıları ile mesleki etik davranışları algıları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı ise Pearson çarpım momentler korelasyon analiz tekniğiyle belirlenmiştir. Araştırma bulguları okul yöneticelerinin liderlik yönelimi açısından öğretmenlerin genel olarak Kararsız düzeyde bulunduklarını göstermektedir. Bununla birlikte okul yönetcilerinin Yapıyı kurma, Anlayış gösterme ve İkna edicilik yönelimleri ile mesleki etik algıları hakkındaki öğretmen görüşleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Araştırmada, yöneticiler için etik liderlik konulu eğitim çalışmalarının düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to define the relationships between primary school managers? leadership orientation attitudes (constructing, being tolerant and being persuasive) and their perceptions of professional ethics (e.g. equity, honesty, respect, professional responsibility, professional competence, human rights, love, high motivation and efficiency) with the teachers opinions. Study was designed in a descriptive model. Target universe of this study comsisted of 1025 teachers who work in 23 primary schools in the Çekmeköy district of Istanbul. Sampling group was defined with random sampling method and 200 teachers take part in the study. Data were collected with two insturments. Scale of Leadership Orientation Behavior was developed by Çoban (1999) and Scale of Professional Ethical Behavior was developed by İşgüden (2007). In the analyzes process were used ANOWA and Tukey tests for parametric data and Kruskal Wallis-H and Mann Whitney-U tests were used for non-parametric data. Pearson product-moment correlation analysis was applied to find out whether there is a meaningful relation between leadership attitudes and professional attidues of primary school manegers. Findings indicated that teachers were commonly Inconsistent in terms of leadership orientations of school managers. A positive meaningful relation was observed between managers orientation through constructing, being tolerant and being persuasive and all subscales of their perception of professional ethics about managers. n the study, it was suggested to organize for teaceher training program about ethical leadership.