İlköğretim okul müdürlerinin mevzuattaki görevlerini yapabilme açısından kendilerini yeterli hissetme düzeyleri
The primary school managers? perception about the level of being self-qualified in terms of performing their duties specified in 'mission definitions? in legislation.
  1. Tez No: 249070
  2. Yazar: OSMAN ÖZYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHATTİN ACAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Primary school, manager, administration, proficiency, mission definitions
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu araştırmanın amacı; eğitim sisteminin en temel birimi olan ilköğretim okullarındaki eğitimin yöneticisi konumunda olan okul müdürlerinin, mevzuattaki ?görev tanımlarında? belirtilen görevleri yapabilme açısından kendilerini yeterli hissetme düzeyleri ile ilgili algılarını belirlemek ve bu algıların müdürlerin bireysel özelliklerine göre değişip değişmediğini tespit etmektir. Böylece okulların yöneticisi konumunda bulunan, eğitimin niteliğinin yükseltilmesinde etkin rol oynayan ve çok yönlü görevler yüklenen müdürlerin, bu görevleri yerine getirmeleriyle ilgili güçlü, zayıf ve eksik yönler belirlenebilir.Araştırmada yeterlik; kişinin mevzuatta geçen görevleri yerine getirebilme gücünü sağlayan, özel bilgi, ehliyet, görevini yerine getirme gücünün seviyesi kabul edilmiştir.Bu araştırma; müdürlerin görevlerini yerine getirmeleri sırasında kendilerini yeterli hissettikleri ve eksik hissettikleri alanların tespit edilmesiyle; a) müdürlerin görev tanımlamaları yapılırken daha somut ve bilimsel metinler için öneriler geliştirmekte, b) görevlerini etkili bir şekilde yerine getirebilmeleri için gerekli yeterlilikleri kazanmaları ve bunları örgütün amaçları doğrultusunda kullanmalarında yardımcı olacaktır.Araştırmanın evrenini; 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Ordu ili resmi ilköğretim okulları oluşturmaktadırAraştırmada elde edilen bulgular sonucunda okul müdürlerinin kendilerini Düşük Düzeyde Yeterli, Az Yeterli ve Orta Düzeyde Yeterli hissettikleri bir görev tanımına rastlanmamıştır. Ölçme aracında belirtilen 49 maddelik görev tanımının tamamında kendilerini yeterli ya da yüksek düzeyde yeterli hissetmektedirler. Okul müdürlerinin mevzuatta geçen görev tanımları ile bu görevleri yerine getirebilme açısından kendilerini yeterli hissetme düzeyleri arasında ilişkinin doğru orantılı olduğu söylenebilir. Bu durum okul müdürlerinin mevzuattaki görev tanımlarını yerine getirebilme açısından kendilerini hiçbir açıdan Düşük Düzeyde Yeterli, Az Yeterli ve Orta Düzeyde Yeterli hissetmedikleri; aksine, tüm görevlerle ilgili kendilerini Yeterli ya da Yüksek Düzeyde Yeterli gördükleri sonucuna dayanmaktadır.Anahtar Kelimeler : İlköğretim okulu, müdür, yönetim, yeterlilik, görev, görev tanımları,
Özet (Çeviri)
This research is to identify the primary school managers? perception about the level of being self-qualified in terms of performing their duties specified in `mission definitions? in legislation. It also aims at determing if the perception changes or not according to the personal qualifications. Therefore, it can be determined that the strongest, weakest and incompetent sides of school managers who are at the head position of the schools and play an active role to increase the quality of education and also take the responsibilities of diverse range of duties.Proficiency at research; special knowledge and ability are accepted as the level of power while performing the duties in legislation.The findings of the research; by determining the strongest and weakest sides that the school managers feel inner self while they are performing their duties; a) make more concrete and scientific proposals while being made `the mission definitions? of the school managers, b) lead to help the managers to gain qualifications needed and use those in parallel with the purpose of the association.The universe of the research is consists of official primary schools in Ordu in 2008-2009 academic year.At the end of the findings of the research, it reached a conclusion that the school managers do not have the mission definition which they feel lower level qualified, minimal level qualified and medium level qualified. They feel qualified or higher level qualified within the whole mission definition which is specified in 49 items in Questionnaire. It can be said that there is a direct proportion between the relation with the school managers? mission definitions in legislation and the rate of feeling qualified of the managers in the respect of performing their duties. This situation is based on the conclusion that with no aspects, the managers do not feel themselves lower level qualified, minimal level qualified and medium level qualified; on the contrary, they feel themselves qualified or higher level qualified concerning all the duties.