İlköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin çok değişkenli olarak incelenmesi [Kırklareli ili merkez ilçe örneği]
Is to determine primary eighth grade students? perception of classroom atmosphere
- Tez No: 249071
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf, Sınıf Ortamı, Sınıf Atmosferi, Classroom, Classroom Environment, Class Atmosphere
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın ana amacı ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin sınıf atmosferi algılarının belirlenmesine yöneliktir. Bu amaçla: öğrencilerin sınıf atmosferlerini algılama dereceleri ve algılama dereceleri arasında manidar farklılık bulunup bulunmadığı açısından cevap aranmıştır. Bu araştırmada incelenen konuya ilişkin kaynaklar ve olgusal veriler ise dikkatle incelenmiştir.Araştırmanın çalışma grubunu, 2008?2009 Eğitim-Öğretim yılında Kırklareli İli Merkez İlçe sınırları içinde bulunan ilköğretim okullarında eğitim almakta olan 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen ölçekten yaralanılmış ve anketten elde edilen verilerin güvenirliği için yapılan istatistiksel incelemede SPSS programında iç tutarlıkları (Cronbach Alpha katsayıları) hesaplanmıştır.Araştırmaya katılan grupların kişisel özellikleri ile ilgili verilerin çözümlenmesinde frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmıştır. Grubun sınıf atmosferi algılarının belirlenmesi amacıyla deneklere yöneltilen 25 adet ifadede araştırmaya dahil edilen grubun görüş farklılıklarının test edilmesi için bağımsız grup T Testi ile Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA) ve tamamlayıcı Post Hoc Tekniği olarak da Scheffe Testi uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.Yapılan analizler sonucunda;1. Öğrenciler; cinsiyet, sınıf mevcudu, öğrencinin başarı durumu, ailenin eğitim ve sosyo-ekonomik düzeyi, öğrencinin değerlendirmede bulunduğu ders ve ders öğretmeninin cinsiyeti değişkenlerine göre ankette yer alan ifadelere verdikleri cevaplarda manidar düzeyde farklılık olduğu ortaya çıkmıştır.2. Öğrencilerin, sınıf atmosferlerine ilişkin algılarını ölçmeye yönelik olarak ifadelere verdikleri cevapların toplam aritmetik ortalamasının ise X= 3,35 ?Bazen? düzeyinde olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is to determine primary eighth grade students? perception of classroom atmosphere. For this purpose, the degree of students? perception of classroom atmosphere and whether there are meaningful differences between students? perception degrees or not were searched.In this study, the resources and factual data of the issues were examined carefully.Research working groupa is composed by eight classes students who have received training in primary schools in the central district of Kırklareli province in the 2008-2009 academic year.Screening method was used in the study. Scale developed by the researcher was used in collecting data and internal consistency (Cronbach's alpha coefficients) were calculated by SPSS program in the statistical analysis made for the reliability of the data obtained from the survey.Frequency and percentage calculations were made in data analysis of personal characteristics of the groups surveyed. With the purpose of determining the perception of the classroom atmosphere, independent T Test and one-way ANOVA and Scheffe Post Hoc Test as a complementary technique were applied in 25 expressions to test differences in the perception of the group and the results were evaluated.As results of analysis;1- According to variables such as gender, class size, student achievement status, educational and socio-economic level of family, course evaluated by students and gender of teacher, meaningful differences have emerged in the level of response to statements contained in the survey.2- The sum of the arithmetic average of the students? answers to measure perceptions of classroom atmosphere was obtained as X=3,35 at the level of ?Sometimes?.