İlköğretimde görev yapan yönetici ve öğretmenlerin özel eğitime gereksinimi olan otistik çocuklara bakış açısının incelenmesi
Investigate the opinions of teachers and administrators working at primary schools which include students in need of special education, suffered from developmental disorders, and called autistic
- Tez No: 249072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA MACAROĞLU AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otizm, özel eğitim, ilköğretim öğretmeni, yönetici, Autism, special education, primary school teacher, administrators
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın amacı; özel eğitime ihtiyacı olan yaygın gelişimsel bozukluk gösteren ve otistik olarak adlandırılan ilköğretim öğrencilerine ilköğretimde görev yapan öğretmen ve yöneticilerin bakış açılarının araştırılmasıdır.Amaç doğrultusunda hazırlanan görüşme soruları; 2007?2008 eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Anadolu yakası Kadıköy ilçesinde yer alan ilköğretim okullarında görev yapan 117 öğretmen ve yöneticiye uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen bilgilerin çözümlenmesi sırasında bir kısım sorular SPSS 15 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiş, Frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistikler elde edilmiştir. Bir kısmı da nitel kodlama yapılarak değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda; ilköğretim okullarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin otizm hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları, otizmli çocuklara karşı nasıl davranış ve yaklaşım sergileyeceklerini bilemedikleri ve bu nedenle otizmli çocuklara karşı olumlu bir davranış geliştiremedikleri, tüm bunların ise konu hakkında yeterli eğitim almadıklarından kaynaklandığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the opinions of teachers and administrators working at primary schools which include students in need of special education, suffered from developmental disorders, and called autistic.The questionnaire is prepared by the researcher with the aim mentioned above and given to 117 teachers and administrators working in primary schools in the 2007-2008 academic year in Kadıköy region of Istanbul.In the analysis of the data gathered in the research, some questions were analyzed using SPSS 15 to obtain Frenkans and statistical data showing percentages. Some other questions were analyzed by doing qualitative coding.The results of the study have shown that teachers and administrators working at primary schools, lack adequate information on autism, and that they do not know how to behave towards such students. Therefore they cannot develop a positive approach towards special needs students, due to inadequate education they had on the issue.