İdare/belediyelerde altyapı yatırımlarının dış kredi ile finansmanının idare/belediyeler ve proje yönetim birimleri üzerine etkileri : Belediye hizmetleri projesi örneği
The effects of the infra-structure investments by the administrations/municipalities financed by foreign borrowings on the project management units of the administrations/municipalities: An example from the municipality services project
  1. Tez No: 249142
  2. Yazar: DERYA KIRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Infrastructure Investments, International Financing Agencies, Project Management Units, Municipality Services Project, The World Bank Procurement Rules, The World Bank Loans
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmada, İller Bankası tarafından Hazine Müsteşarlığı garantisiyle Dünya Bankası'ndan temin edilen kredi ile finansmanı sağlanan Belediye Hizmetleri Projesi (BHP) kapsamındaki 9 belediye, iki Su ve Kanalizasyon İdaresi ve BHP'de görev yapan personelle yapılan bir anket çalışmasıyla altyapı yatırımlarının dış kredi ile finansmanının belediyeler ve Proje Yönetim Birimlerinin mali ve teknik kapasitesi üzerindeki etkileri ölçülmüştür.Anket sonucunda elde edilen veriler analiz edildiğinde, BHP'nin dış kredi ile finansmanının; İPYB personelinin kişisel deneyimlerini artırdığı, idare/belediyelerin örgütlenmesine, mali disiplin oluşturmasına, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesine ve dış kredi kullanım kültürünün oluşmasına olumlu etki yaptığı gözlemlenmiştir. BHP ile edinilen kişisel ve kurumsal deneyim ve oluşturulan mali ve teknik kapasite artışı, idare/belediyelerin bundan sonraki benzer projeleri yürütmelerine olumlu katkı sağlayacağı ortaya çıkmıştır.Ayrıca katılımcılar, BHP kapsamında İller Bankası'nın ve Dünya Bankası'nın proje sürecinde vermiş olduğu idari, mali ve teknik desteğin yeterli olduğu ve idare/belediyelerin gelecekte de altyapı yatırımların finansmanında dış kredi kullanmak ve sağlanacak krediyi yine İller Bankası aracılığıyla temin etmek istemektedirler.Anahtar Sözcükler1.Altyapı yatırımları2.Uluslararası Finansman Kuruluşları3.Proje Yönetim Birimleri4.Belediye Hizmetleri Projesi5.Dünya Bankası Satınalma Usulleri6.Dünya Bankası Kredi Kullanım Koşulları
Özet (Çeviri)
In this thesis the effect of financing the infra structure investments through foreign loans on the financial and technical capacity of the municipalities and the Project Management Units is tested by a questionnaire carried out with the 9 of the municipalities and two of the water and sewerage administrations within the scope of the Municipality Services Project financed by a loan obtained by Iller Bank from the World Bank under the guarantee of the Undersecretariat of Treasury.The analysis of the data obtained though the questionnaire revealed the fact that financing the BHP by a foreign loan improved the personal experiences, strengthen the organizational efficiency and instutional capacity, improved the financial discipline of the municipalities/administrations. It is found that the personal and instutional experience and improved financial and technical capacity shall contribute positively in imlementing the similar future projects.In addition the participants observing the fact that the administrative, financial, and technical support provided by both İller Bank and the World Bank are adequate and stated the views that they would like to use the foreign financing for future infra structure investments through İller Bank.