Anayasal vatandaşlık; 1982 Anayasası üzerine bir inceleme
Constitutional citizenship; an analysis on the Constituon of 1982
  1. Tez No: 249149
  2. Yazar: İSMAİL FIRAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE TOROS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasal Vatandaşlık, 1982 Anayasası, Anayasal Devlet, Hak ve Özgürlükler, Kimlik, Constitutional Citizenship, Constitution of 1982, Constitutional State, Rights and Liberties, Identity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Özellikle küreselleşmenin siyasal, sosyal ve ekonomik yansımaları olmak üzere son dönemde yaşanan gelişmeler, ulus-devlet pratiklerini farklı boyutlarda tartışılır hale getirmektedir. Bu sürecin bir sonucu olarak, geleneksel vatandaşlık tanımları da çokkültürlülük ekseninde eleştirel bir gözle değerlendirilmektedir. ?Anayasal Vatandaşlık? kavramı da söz konusu tartışmalar çerçevesinde ön plana çıkan tanımlardan birini oluşturmaktadır. Söz konusu kavram, Türkiye'de de 1990'lı yıllardan bu yana tartışılmaktadır.Bu çalışmanın amacı, Anayasal Vatandaşlık kavramının incelenmesi ve Türkiye'de 1982 Anayasası temelinde şekillenen vatandaşlık pratikleri ile karşılaştırılmasıdır. Anayasal vatandaşlık, bu bağlamda, hak ve özgürlükler, kimlik ve devlet tartışmalarına paralel olarak, kavramsal ve kuramsal çerçevede incelenmektedir. Bunun yanı sıra, anayasal vatandaşlık kavramının içinde barındırdığı özellikler, 1982 Anayasası'ndaki tanımlanan vatandaşlık kavramı ile karşılaştırılmakta, Türkiye'de son dönemde vatandaşlık uygulamalarında karşılaşılan sorunlara yönelik önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Recent developments, especially the political, economic and social reflections of globalization, have challenged the practices of nation-states. As a result of this process, the conventional definitions of citizenship have been critically elaborated on the grounds of multiculturality. The ?Constitutional Citizenship? is one of the important concepts come to the fore on the discussions of citizenship. It has been discussed since 1990s in Turkey too.From this perspective, the purpose of this study is the analysis of constitutional citizenship and its comparison with the Turkish citizenship practices stemming from the Constitution of 1982. In this respect, constitutional citizenship is analyzed conseptually and teoretically in line with the discussions on rights and liberties, state and identity. Also, the characteristics of constitutional citizenship is compared the Turkish citizenship defined in Constitution of 1982 and some suggestions is presented regarding to the problems have been faced in Turkish citizenship practices in recent years.