İlköğretim fen ve teknoloji (2004) dersi ile fen bilgisi (2000) dersinin öğretim programlarının kazanımlar boyutunun öğretmen görüşlerine göre karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
Comparative evaluation of acquisitions dimension of science and technology teaching programme (2004) and science teaching programme (2000) in primary education 1st grade (4th and 5th grade classes) according to the opinions of teachers
- Tez No: 249161
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Egitimi, Fen ve Teknoloji, Ögretim Programı, Program Degerlendirme, Science Education, Science and Technology, Teaching Programme, Programme Assessment
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu arastırma, 2004 İlkögretim 1. Kademe (4. ve 5. Sınıflar) Fen ve Teknoloji Dersi Ögretim Programı ve 2000 İlkögretim 1. Kademe Fen Bilgisi Dersi Ögretim Programının, kazanımlar boyutunun sınıf ögretmenlerinin görüslerine dayalı olarak degerlendirilmesi amacıyla yapılmıstır. Bunun için, 2006?2007 ögretim yılı güz ve bahar döneminde Çanakkale il merkezi ve ilçelerinin ilkögretim okullarından oranlı küme örnekleme teknigiyle seçilen 60 ilkögretim okulunda yürütülmüstür. Arastırma örneklemini bu okullarda görev yapan 148 Sınıf Ögretmeni olusturmustur. Arastırma betimsel nitelikte olup, arastırmayla ilgili verilere tarama modeli kullanılarak ulasılmıstır. Bu nedenle ögretmen görüsleri ile ilgili verileri almak için ölçek gelistirilmistir. Ölçekten elde edilen veriler frekans, yüzde hesaplamaları, t-testi ve tek yönlü varyans analizi gibi istatistiksel ölçümlerle analiz edilmis ve tablolastırılarak sunulmustur. Bu analizler sonucunda, sınıf ögretmenlerinin, 2004 İlkögretim Fen ve Teknoloji Ögretim Programında yer alan kazanımlara iliskin görüslerinin 2000 lkögretim Fen Bilgisi Ögretim Programında yer alan kazanımlara iliskin görüslerine göre daha olumlu oldugu, sınıf ögretmenlerinin 2000 İlkögretim Fen Bilgisi Ögretim Programının kazanımlarına iliskin görüsleri ile cinsiyet ve hizmet içi egitim alma durumları arasında anlamlı bir fark olmadıgı, egitim durumu, mesleki kıdem, görev yaptıkları yer arasında anlamlı bir fark oldugu belirlenmistir. 2004 İlkögretim Fen ve Teknoloji Ögretim Programının kazanımlarına ilisin görüsleri ile egitim durumu, mesleki kıdem, görev yaptıkları yer degiskenleri açısından anlamlı bir fark olmadıgı, cinsiyet, hizmet içi egitim alma durumu arasında anlamlı bir fark oldugu belirlenmistir. Ayrıca Sınıf Ögretmenleri iki programın kazanımlarının da toplumsal bir gerçek olan Ortaögretim Kurumları Sınavına hazırlamada eksikleri oldugu görüsündedirler. Arastırma sonunda ek olarak ögretmenler, kazanımların hazırlanmasında yerel ve bölgesel özelliklerin dikkate alınmadıgını, görev yaptıkları okullarda fen ögretimi için gerekli olan laboratuar alt yapısı ve donanımı konusunda eksiklikler bulundugunu ve yardımcı ders aracı olarak deney kitabı basılması yönünde istekleri oldugunu belirtmislerdir.
Özet (Çeviri)
This research was been performed with the purpose of ?Comparative Evaluation of Acquisitions Dimension of Science and Technology Teaching Programme (2004) and Science Teaching Programme (2000) in Primary Education 1st Grade (4th and 5th grade classes) according to the Opinions of Teachers?. In 2006?2007 education and teaching years, the research was been made at 60 primary schools which has been chosen by cluster/ area sampling by 148 class teachers who work at these schools in city general of Çanakkale. The research is in descriptive property and data related with the research have been collected by scanning model. Therefore data collection implement was been improved to reach the data about the ideas of teachers. The data as a result of the data was been analyzed with statistics measurements which are frequency, percentage account, t-test and one-way variance analysis has been presented in tables. As a result of these analyses, it was been clarified that the ideas of class teachers about 2004 Primary Education Science and Technology Teaching Programme?s Goals are more positive than the ideas of about 2000 Primary Education Science Teaching Programme?s Goals, there is no meaningful difference between the ideas of class teachers about 2000 Primary Education Science Teaching Programme?s Goals and sex and the situation of in service training according to the ttest and one-way variance analysis. on the other hand there is important difference among educational level, service year in profession, the place of duty. There is not a significant difference among the ideas of about 2004 Primary Education Science and Technology Teaching Programme?s Goals and education level, service year profession, the place of duty, and lastly there is an important difference among sex, in service training according to the t-test and one-way variance analysis. Moreover, it has been determined that the class teachers did not find the benefits of two programmes suitable according to the OKS that is social reality, that the benefits haven?t been prepared by taking local and regional features into consideration. There are lacks of laboratory facilities and hardware, the class teachers have demanded an experiment book to be published as a supplementary material.