Muhasebe standartları kapsamında türev ürünlerin incelenmesi ve muhasebeleştirilmesi
Investigation and accounting of derivatives in terms of accounting standards
  1. Tez No: 249237
  2. Yazar: ÜMİT FERHAT ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR GÜRDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türev Finansal Araçlar, Türev Ürünlerin Muhasebeleştirilmesi, Futures, Forward, Opsiyon, Swap, Uluslararası Muhasebe Standartları, Financial Derivatives, Accounting for Derivatives, Forwards, Futures, Options, Swaps, International Accounting Standards
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
?Muhasebe Standartları Kapsamında Türev Ürünlerin İncelenmesi Ve Muhasebeleştirilmesi? konulu tezin amacı finansal risklere karşı bir korunma aracı olarak ortaya çıkan türev ürünlerin (forward, futures, opsiyon ve swap) muhasebeleştirilme esaslarını standartlar kapsamında incelemek ve karşılaşılan sorunlarla ilgili çözüm önerileri sunmaktır.Günümüzde hızla değişen ekonomik şartlar, işletmeleri birçok finansal riskle karşı karşıya bırakmaktadır. Finansal risk, işletmenin varlıklarının değerinde ve beklenen getirisinde oluşabilecek azalmaya; borç ve faiz yükünde meydana gelebilecek artmaya neden olabilecek olumsuz sonuç yaratan finansal olaylar olarak tanımlanmaktadır. İşletmelerin bu risklere karşı korunabilmeleri, piyasadaki sürekliliklerini sağlayarak rekabet güçlerini arttırabilmeleri amacıyla türev ürünleri kullanmaları zorunlu hale gelmiştir.Türev ürünlerin değerlemesi, kaydedilmesi, sunulması ve açıklanması ile ilgili ilkelere IAS 32, IAS 39 ve IFRS 7 nolu standartlarda yer verilmektedir. Ülkemizde de Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu'nun yayınlamış olduğu türev ürünlerle ilgili muhasebe standartları ve düzenlemeler ile muhasebeleştirme ilkeleri belirlenmiştir. Türev ürünlerin değerlemesinde ve muhasebeleştirilmesinde bu işlemin hangi amaçla yapılmış olduğu önem arz etmektedir. Riskten korunma amacıyla taraf olunan sözleşmelerin değerleme kazanç veya kayıpları sözleşme vadesi sonuna kadar ertelenirken, spekülasyon amacıyla taraf olunan sözleşmelerin değerleme kazanç veya kayıpları ise değerleme tarihinde dikkate alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to identify the recognition principles of derivatives (i.e., forwards, futures, options and swaps), which have been put forth as a tool for hedging financial risks and prove suggestions for accounting problems.Today, rapidly changing economic conditions, companies are left to face with many financial risks. Financial risk is defined as financial events, that may cause negative consequences by decreasing expected return and the value of business assets or incresing debt and interest of company. Companies have to use derivatives to increase their competitiveness, to provide continuity and to protect against financial risks.IAS 32, IAS 39 and IFRS 7 include principles about valuation, recording, presentation and explanation of derivatives. In our country, accounting principles have been identified with accounting standards and regulations published by the Capital Markets Board, Banking Regulation and Supervision Agency and the Turkish Accounting Standards Board. Valuation and accounting for derivatives are important for which aims to supply. The valuation gains or losses of contract, which prevents risk, are being delayed until the end of the contract. The valuation gains or losses of contract, which to speculate, are taken into account in the valuation date.