Karşılaştırmalı metin türünde yazma edimi
Compare-contrast text genre writing ability
- Tez No: 249279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı metin, yazma edimi, yazma becerisi öğretimi, çözümleme ulamları, Compare-contrast text genre, writing, teaching writing skills, analysis categories
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkçe derslerindeki yazma uygulamalarını ve öğrencilerin yazılı anlatım çalışmalarını (kompozisyonları) karşılaştırmalı yazma becerisinin görünümleri açısından değerlendirmektir.Araştırma, karma bir yapı (mixed form) sergilemektedir. Nicel ve nitel araştırma stratejilerinin sayıltıları temel alınmıştır.Bu araştırmada durum belirlemesi yapılmıştır. Evren ve örneklem seçimine gidilmemiştir. Ankara ili, Altındağ ilçesi, Nihat Başakar İlköğretim Okulunda okuyan 5. sınıf ve 8. sınıf öğrencileri yer almıştır. Çalışmaya 5-A, 5-B ve 5-C sınıfında okuyan 97 öğrenci, 8-A, 8-B ve 8-C sınıfında okuyan 94 öğrenci olmak üzere toplam 191 kişi katılmıştır.Nitel veriler; karşılaştırmalı metin türünde yazmaya uygun olarak düzenlenen bir yazılı anlatım konusuyla ilgili öğrencilerin yazılı anlatım ürünlerinden; nicel veriler ise karşılaştırmalı yazma süreçleri açısından 5. ve 8. sınıf öğrencilerinin değerlendirilebilmesi için araştırmacı tarafından geliştirilen Kontrol Listesi (checklist) türü bir ölçekten sağlanmıştır.Araştırmayla ilgili tüm istatistiksel çözümlemelerde SPSS paket programından yararlanılmıştır. Karşılaştırmalı yazma yaklaşımının süreç oluşumlarının Türkçe derslerindeki yazma uygulamalarında gerçekleşme düzeyine ilişkin katılımcı görüşleri nicel olarak betimsel istatistikler, t testi ve yüzde frekans ortalama istatistik teknikleri kullanılarak çözümlenmiştir. Nitel veri setleri araştırmacı tarafından özellikle bu araştırma için geliştirilmiş tümevarımsal içerik çözümlemesi tekniğiyle çözümlenmiştir.Araştırmanın sonucunda ilköğretim 5. ve 8. sınıf öğrencilerinin karşılaştırmalı metin yazarken bu metin türüne özgü yapı öğelerinden biri olan karşılaştırma öğelerini kısmen kullanabildikleri ancak bazı noktalarda sorunlar yaşadıkları görülmektedir.İlköğretim 5. ve 8. sınıf öğrencilerinin karşılaştırmalı metin yazarken karşılaştırma içeriğini kurmada oldukça başarısız oldukları, çoğu metinde karşılaştırma ilişkilerinin kurulamadığı görülmektedir.İlköğretim 5. ve 8. sınıf öğrencilerinin karşılaştırmalı metin yazarken paragraflama öğelerini metin türünün yapı özelliklerini yansıtacak biçimde kullanamadıkları gözlenmektedir. Benzer biçimde, öğrenciler, paragraflama içeriğini oluşturmada da sorunlar yaşamaktadır.Artan sınıf düzeyi ve yaşa karşın öğrencilerin karşılaştırmalı metin yazma becerilerinde gelişme ortaya çıkmamakta; tersine dikkat çekici gerilemeler olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The study presented in this dissertation aimed to evaluate the writing practices in Turkish classes and the students? written expression works (compositions) based on traits of compare-contrast text writing ability.The methodology used throughout the study is formulated on the basis of presumptions of quantitative and qualitative research strategies and exhibits a mixed structure.This study is a variation of performance assessment. Populations and samples have not been chosen for a specific purpose. The study subjects were 5th and 8th level groups attending Nihat Başakar Primary School in Ankara/Altındağ. In total 191 students participated in this study; 97 students from 5-A, 5-B and 5-C and 94 students from 8-A, 8-B and 8-C.Qualitative data were obtained from students? written narrative works with respect to an essay topic designed to bring out the compare-contrast text genre writing ability; where as quantitative data were obtained from responses of 5th and 8th grade pupils to a Check List scale developed by the researcher.The quantitative analysis was performed via the SPSS computer program. Respondents? opinions on the level of meeting the expectations for process formations of compare-contrast text genre writing ability reflected through the writing activities in Turkish classes were analyzed using descriptive statistics, t-test and frequencies/statistics average techniques. Qualitative data set was further analyzed with the content analysis technique which was developed by the researcher specifically for this study.As a result of the study, it was realized that 5th and 8th grade students of“compare-contrast text ”writing were in general able to use the“ type-specific sections schematics ”elements of comparison, although problems arose occassionally.5th and 8th grade students of“compare-contrast text ”writing“ type-specific sections schematics ”were in general able to use contents of comparison again with problems.Moreover, 5th and 8th grade students of“compare-contrast text ”writing“ type-specific sections schematics ”were in general able to use elements of pragraphing again with problems.It was further concluded that 5th and 8th grade students of“compare-contrast text ”writing“ type-specific sections schematics ”were generally able to use content paragraphing on a modular basis rather than conceptual and that problems arose both on modular and conceptual usage.