Türkiye'de büyükşehir belediyelerinde stratejik planlama üzerine bir analiz
An analysis about strategic planning in the metropolitan municipalities of Turkey
  1. Tez No: 249360
  2. Yazar: HANDAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ERENÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükşehir belediyeleri, küreselleşme, stratejik planlama, yeni kamu yönetimi yaklaşımı, Globalization, Metropolitan Municipalities, New Public Management, Strategic Planning
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
İktisadi yaşamın piyasaya uygunluğunu denetlemek, piyasanın yarattığı düzensizlikleri önlemek amacı güden ulusal kalkınma plancılığı 1980'lerden sonra değişime uğramıştır. Yeni planlama anlayışında piyasanın önündeki engelleri kaldırmak amaçtır. Kamu yönetiminde işletmecilik anlayışının yerleşmeye başladığı bu dönemde stratejik planlama bu amacın bir aracı konumundadır.Yerel yönetimler için stratejik planlama, kentin tanıtımının yapılması ve uygun bir yatırım iklimi oluşturulması yönünde ulusal ve uluslararası arenada rekabet edebilir hale getirilmesini sağlamaktadır. Uluslararası sermaye, yatırımları için cazip ve çekici alanlar üzerine yoğunlaşmaktadır. Büyükşehir belediyelerinin stratejik planları yeni kamu yönetimi anlayışına uygun olarak küresel sermayenin yatırım alanını genişletmeye yönelik hizmette bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
After the 1980?s, National Development Planning Approach that enclosing the aims about to control consistency of economic life?s effects on the market and to prevent irregulations which is based on the market has changed. It is the main purpose is to remove the obstacles on front of the market in new management approach. Business Management has more popular and preferable than Public Administration in these days and strategic planning is a strong tool of this new management aprroach.Strategic Planning means for Local Administration to be presented the city and its being an attractive area of investment climate for national and international markets. International Capital centres on the areas that is attractive for their investments and Metropolitan Municipalities? Strategic Plannings serve this situation as expanded their platform for investments as conveniently to new management approach.