Yerel yönetimlerde stratejik planlama ve belediye örneği: Başakşehir Belediyesi
  1. Tez No: 331128
  2. Yazar: HATİCE KÖSE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖZEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Yerel Yönetim Türleri, Yerel Yönetimlerde Stratejik Plan, Stratejik Plan da Yasal Mevzuat, Başakşehir Belediyesi, Local Government, Local Government types of, Local Government Strategic Plan, Strategic Plan Legislation, Basaksehir Municipality
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Dünyadaki hızlı gelişime ve değişime karşı ayakta durmak için organlzasyonlar pek çok yönetim tekniği geliştirmişlerdir. Stratejik planlama ve stratejlk yönetim teknlklerl içerisinden dinamikliği, geleceğe yönelik olması, bilgiye ve analize dayanması özellikleriyle öne çıkmıştır.Kurumlar bulundukları çevreyle her zaman etkileşim halindedir, varlıklarını ve başarılarını sürdürülebilir yapmak amacıyla kendilerini geliştirmelerine ve bu çevrenin ihtiyaçlarını lyl anallz edlp karşılayabilmelerine bağlıdır. Kurumlar çevrelerinde hızla değişen şartlara duyarlı olmalı ve değişikliklere uyum sağlamalıdırlar. Dolayısıyla, örgütün stratejlk planlama yapması ve stratejlk planı sisteme dahil etmesi kuruma büyük fayda sağlamaktadır.Stratejik planlama ve stratejik yönetim, çağımızda artık tüm örgütler için ve kamu sektörü içinde gerekli olan bir yönetim tarzı haline gelmiştir. Her örgütün kendine özgü özellikleri ve bulunduğu çevre koşullarına göre kendi amaçlarına yönelik blr uygulama modeli yaratma gerekliliği doğmuştur.Yerel yönetimler, İnsanların ihtiyaçlarının artması, şehir nüfus artışının getirdiği ihtiyaçlar, ülkelerde yerelleşme eğilimi gibi nedenlerle lylce önemi artmaktadır. Varlığı ve verdiği hizmetler önem arz eden bir kuruluş plansız ve strateji geliştirmeden amacına hangi yoldan gideceğlnl bllemez.Türkiye de Yerel Yönetimler düzeyinde belediyelere bakıldığında, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu uyarınca, Nüfusu 50.000'in üzerinde olan belediyeler için stratejik plan hazırlamak yasal bir yükümlülüktür demektedlr. Bu çalışmamızda, hizmet makamı olan yerel yönetimlere değinilmiş ve gün geçtikçe çok daha fazla alanda karşımıza çıkan stratejik planlamanın; kavramı, özellikleri, stratejlk plan ve yapılması süreci ele alınmıştır. Ayrıca stratejik plan yapımında ve uygulanmasında yaşanan sorunlar tespit edilmiş ve çözüm öneleri sunulmuştur. Belediyelerde ki stratejik planlama çalışmalarından örnek bir belediye incelenmiş ve mevcut durum ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations have developed many new management techniques to be able to cope up with the improvements and changes in the world. In these techniques Strategic planning and strategic management techniques stand out as they are dynamics and leaning against knowledge and analysis.Organizations always contact with their environment and their existence and success depend on not only their development and being able to analyzing the need of their surrounding but also how effective they respond to the demand. All organizations should be sensible with the rapid changes and be able to adapt them. Therefore, having a strong strategic planning and including this to the system bring about benefits to the local governments.Strategic planning and strategic management have become essential management method for not only the companies but also the public managements in this era. Every institution needs to create their own unique method of application which help them to adapt with their environment and reach their own goal.The need for the reconstruction of public administration is getting more and more important due to the demands of the citizens, the sharp increase in the population and upward tendency in settlement. An organization that provides effective and productive public services for its citizens cannot achieve its aim without progressing a good planning and strategy.If we have a look at the legal arrangement regarding local governments in Turkey; Public Financial Management and Controlling Law No: 5018, Municipality Law No5393, and Big Cities Municipality Law No: 5216, they all say that Municipalities with the population of over 50.000 are obliged to prepare a strategic plan.In my thesis I have mentioned about not only local governments whose main aim is to deliver services for the citizens and also the meaning of the strategic planning, its functions, and process of doing it as we come face to face more and more areas . Moreover, some problems have been faced while preparing and adapting a strategic planning and solutions are offered. A sample local government has been investigated and tried to explainthe current situation.