İlköğretim birinci sınıf öğretmenlerinin korunum ile ilgili yaptığı etkinlikler
The activities implemented by 1st grade elementary school teachers related to conservation
- Tez No: 249375
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, korunum, sayı, uzunluk, alan, kütle, hacim, hazırbulunuşluk, elementary school teacher, conservation, number, length, area, mass, volume, readiness
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma, Şanlıurfa il merkezinde bulunan ilköğretim okullarında görev yapan ilköğretim birinci sınıf öğretmenlerinin öğrencilerin korunum ile ilgili hazırbulunuşluk düzeylerini belirlemeye yönelik yaptıkları etkinlikleri araştırmak ve bulgular doğrultusunda öneriler sunmak amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın evreni 2007- 2008 yılı Şanlıurfa il merkezinde bulunan resmi ilköğretim okullarında görev yapan birinci sınıf öğretmenlerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini oluşturan okullar ve sınıf öğretmenleri amaçlı örneklem yoluyla belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2007-2008 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa il merkezindeki 30 ilköğretim okulunda görev yapan 209 birinci sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler 209 öğretmene anket uygulanarak ve aynı gruptan amaçlı örneklem yöntemiyle belirlenen 7 sınıf öğretmeniyle 5 sorudan oluşmuş yarı yapılandırılmış görüşme formuyla elde edilmiştir.Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen cronbach alpha güvenirlik katsayısı ? = .97 ve test ? tekrar test güvenirliği ? = .96 olan 44 maddelik ?İlköğretim Birinci Sınıf Öğretmenlerinin Öğrencilerin Korunum ile İlgili Hazırbulunuşluk Düzeylerini Belirlemeye Yönelik Yaptığı Etkinlikler Anketi? kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar ile ilgili olarak da ek kontrol soruları olarak görüşme kullanılmıştır. Verilerin çözümlemesinde, araştırmanın amacı doğrultusunda yüzde dökümleriyle ve tanımlayıcı istatistikleri yapılmıştır.Araştırmanın sonucunda;1-Sayı ve uzunluk korunumu boyutundaki etkinliklerde öğretmenlerin çoğunluğunun ?Oldukça? seçeneğini seçtikleri saptanmıştır.2-Alan, kütle ve hacim korunumu boyutundaki etkinliklerde öğretmenlerin çoğunluğunun ?Bazen? seçeneğini seçtikleri saptanmıştır.Araştırma ile elde edilen veriler sonucunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to research the activities employed by the 1st grade teachers in elementary schools located in the town center of Şanlıurfa to determine the readiness levels of their students regarding to conservation and to present recommendations based on the findings.The research group involves the first grade teachers working in the academic year 2007- 2008 in official elementary schools located in the town center of Şanlıurfa. The schools and class teachers comprising the research sample were determined through purposeful sampling. The research sample is composed by 209 first grade teachers working during the academic year 2007-2008 in 30 elementary schools located in the town center of Şanlıurfa. The data were obtained by surveying 209 teachers and by conducting a semi-structured interview forms having 5 questions with 7 class teachers determined by the purposeful sampling method among participants.The data collection means employed in the research was the ?Survey of Activities Employed by Elementary School First Grade Teachers to Determine the Readiness Levels of Students Regarding Conservation? developed by the researcher, which has 44 items with the cronbach alpha reliability factor ? = .97 and the test ? retest reliability ? = .96. Regarding the obtained results, as additional control questions, the interview was used. In the data analysis, inventories by per cent and descriptive statistics were carried out in line with the purpose of the study.As a result of the study, it can be said,1-It is established that the majority of teachers chosed the ?reasonably?option in the activities related to conservation of numbers dimension and conservation of length dimension.2-İt is established that the majority of teachers chosed the?occasionally? option in the activities related to conservation of area dimension, conservation of mass dimension and conservation of volume dimension.In consequence of the data obtained with the study, offers have been presented.