The effects of role-play on students' speaking ability and attitudes at Zonguldak Karaelmas University Çaycuma Compulsory Preparatory School
Rol yapma yönteminin zonguldak Karaelmas üniversitesi Çaycuma Zorunlu Hazırlık Okulu?ndaki öğrencilerin konuşma becerilerine ve tutumlarına olan etkisi
- Tez No: 249380
- Danışmanlar: DR. MUHSİN KARAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Rol-yapma, konuşma becerisi, tutum, utangaçlık, role-play, speaking ability, attitude, shyness
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Rol-yapma yöntemi, ikinci yabancı dil sınıflarında bir öğretme yöntemi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu araştırma, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Çaycuma Zorunlu Hazırlık Okulu'ndaki öğrencilerin rol yapma yöntemine olan tutumlarını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, rol yapmanın öğrencilerin İngilizce konuşma becerilerini nasıl geliştirebileceğini ve İngilizce konuşurken utangaçlıklarının nasıl üstesinden gelebileceklerini araştırmak için yapılmıştır.Uygulama iki ay sürmüştür. D3 ve D8 sınıflarından 48 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Deney grubu D3 sınıfındaki 24 öğrenciden, kontrol grubu ise D8 sınıfındaki 24 öğrenciden oluşturulmuştur. Bu araştırmada hem niteliksel hem niceliksel yöntemler kullanılmıştır. D3 sınıfı ile konuşma derslerinde rol yapma yöntemi kullanılırken, D8 sınıfı ile Let's Talk 1 isimli konuşma kitabındaki aktiviteler uygulanmıştır. Öğrencilerin rol yapmaya karşı tutumlarını ölçmek ve utangaçlıklarının üstesinden gelmek amacıyla tüm katılımcılara ön anket ve son anket verilmiştir. Birinci ve ikinci konuşma testleri, öğrencilerin uygulama öncesi ve sonrasında İngilizce konuşma gelişmelerini karşılaştırmak amacıyla tüm katılımcılara uygulanmıştır. Buna ek olarak, rol yapma yönteminin öğrencileri nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için veri toplama yöntemi olarak ayrıca görüşme tekniği de kullanılmıştır.Bu çalışmadan alınan verilerin analizinde ve sunulmasında SPSS 15, verilerin analizinde Independent t testi ve Paired t testine yer verilmiştir.Çalışmanın sonucu, deney grubundaki katılımcıların rol yapmaya karşı olumlu tutumlarının olduğunu göstermiştir. Rol yapma uygulamalarından sonra, deney grubundaki öğrencilerin hem konuşma becerileri gelişmiş, hem de İngilizce konuşurken utangaçlıkları ortadan kalkmıştır.Çalışmanın sonunda, konuşma yeterlilikleri göz önüne alındığında kontrol grubunda kaydadeğer bir fark olmadığı, ingilizce konuşurken kontrol grubundaki öğrencilerin utangaçlıklarını üzerlerinden atamadıkları gözlenmiştir. Son olarak, hem deney hem de kontrol grubunda öğrencilerin rol yapmaya karşı tutumları ve konuşma becerilerindeki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda cinsiyet ve rol yapma arasında önemli bir fark olmadığı ispatlanmıştır.Bu çalışmanın bulguları, İngilizce eğitimine çok farklı açıdan pek çok değerli katkıda bulunmaktadır. Bu yüzden bu araştırma, rol yapma yöneteminin Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Çaycuma Zorunlu Hazırlık Okulu'ndaki öğrencilerin İngilizce konuşmalarını nasıl etkilediğini anlamak için hem bir çerçeve oluşturmakta, hem de diğer üniversitelerdeki İngilizce okutmanlarına ve araştırmacılara gerçek hayattaki durumları yansıtan, konuşma derslerini daha kolay ve eğlenceli hale getiren faydalı akademik öneriler getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Role-play has been widely used as a teaching method in the ESL classroom. This research aims to investigate students? attitudes towards role-play at Zonguldak Karaelmas University Compulsory Preparatory School. This study is designed to explore how role-play can improve their English speaking proficiencies and overcome their shyness while speaking English.The experiment lasted two months. Forty-eight (48) students from D3 and D8 classes participated in the study. Experimental group consisted of 24 students from class D3 and control group consisted of 24 students from class D8. Both qualitative and quantitative methods were conducted in this research. While students in group D3 were taught role-play in speaking lessons by the instructor, students in group D8 were taught the activities in speaking book, Let?s Talk 1. The pre-questionnaire and post-questionnaire were applied to all the participants for the purpose of assessing students? attitudes towards role-play and overcoming their shyness. First oral test and second oral test were given to all the participants to compare their English speaking improvement prior to and following the experiment. Moreover, interview was also conducted as a data collection method in order to deeply understand how role-play affected these participants.In the analysis and presentation of the data derived from this study, SPSS 15 was used. Independent Sample t test and Paired t test were applied in the analysis of the data.The result of the study showed that participants from experimental group had positive attitudes towards role-play. After the applications of role-play, students in the experimental group not only improved their speaking proficiency but also overcame their shyness while speaking English.At the end of the study, it was observed that there were no significant differences in control group in terms of their speaking proficiency. The students in the control group did not overcome their shyness when they spoke English. Finally, it was proven that there was not a significant difference between gender and role-play in both experimental and control group in terms of their attitudes towards role-play and improvement of students? speaking abilities.The findings of this study give several valuable contributions to many different aspects of English language education. Therefore, this research not only provides a framework for understanding how role-play affected students at Zonguldak Karaelmas University Çaycuma Compulsory Preparatory School in speaking English but also provides useful suggestions which give real life situations in context and make speaking classes easier and more enjoyable for English instructors and researchers at other universities.