Açık ve yeşil alanların doğal afetler (deprem) durumunda kullanımının Düzce örneğinde irdelenmesi
The Role of urban open and green areas and their uses during natural disasters (earthquakes) in Düzce
  1. Tez No: 123489
  2. Yazar: EBRU ORHON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNİZ AKINCI KESİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Open space and green areas, Natural disasters, Duzce, Earthquakes, Tentcity, Prefabricated
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET AÇIK VE YEŞİL ALANLARIN DOĞAL AFETLER (DEPREM) DURUMUNDA KULLANIMININ DÜZCE ÖRNEĞİNDE İRDELENMESİ ORHON, Ebru Yüksek Lisans, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Danışman: Prof. Dr. Güniz Akıncı Kesim Şubat 2002, sayfa 123 Bu çalışmada, kentsel açık ve yeşil alanların, doğal afetlerin (deprem) olası zararlarını hafifletmesindeki rolü ile afet sırasındaki ve sonrasındaki önemi incelenmiştir. Konuya ilişkin olarak daha önceki çalışmalar incelenmiş; doğal afetlerin en önemlilerinden biri olan deprem hakkında bilgi verilmiş ve bir doğal afet yönetim sisteminde açık ve yeşil alanların fonksiyonlarına değinilmiştir. Çalışmada, araştırma alam olan Düzce kenti hakkında bilgi verilmiş, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin kentte yarattığı etkiler ile bu depremler sonrasında açık ve yeşil alanların kullanımları ele alınmıştır. Doğal afetler ve açık alanlara ilişkin olarak Düzce halkı ile bir anket çalışmasının da yapıldığı araştırma konuya ilişkin öneriler sunulması ile tamamlanmıştır. Araştırma sonucunda, kent içindeki dağılımları, büyüklükleri ve nitelikleri yönünden uygun olan açık ve yeşil alanların afet sonrasında çalışmaları kolaylaştıracağı ve yerleşime uygun olmayan alanların açık ve yeşil alan olarak ayrılmasının can ve mal kayıplarını azaltacağı sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler. Açık ve Yeşil Alanlar, Doğal Afetler, Düzce, Deprem, Çadırkent, Prefabrik
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF URBAN OPEN AND GREEN AREAS AND THEIR USES DURING NATURAL DISASTERS (EARTHQUAKES) IN DUZCE ORHON, EBRU Master in Science, Landscape Architecture Department Advisor: Prof. Dr. Güniz Akıncı Kesim February 2002, 123 pages In this study, urban open and green areas' roles on lowering earthquake impacts and importance of these areas during and after disaster were investigated. Previous studies about natural disasters were surveyed, related information was distilled and importance of open spaces and green areas for natural disaster management systems was mentioned. Characteristic information of study area, Düzce, was reported. The impacts of August 17 and November 12, 1999 earthquakes on city and uses of city's open space and green areas after earthquakes were examined. Public survey was conducted about natural disasters and the functions of urban open space and green areas during and after disasters and suggestions were given according to the survey's results. From this study, following conclusions can be drawn; Proper open space and green areas by size, distribution around city and quality can be used during rescue and recovery works. Urban areas, which are not appropriate for settlement, can be designated as open space and green areas to save people and money form devastating disasters.