Öz-yeterlik, motivasyon ve PISA 2003 matematik okuryazarlığı üzerine uluslararası bir karşılaştırma: Türkiye ve Finlandiya
A cross-national study on self-efficacy, motivation and pisa 2003 mathematics literacy: Turkey and Finland
- Tez No: 249393
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik başarısı, İçe yönelik motivasyon, Dışa yönelik motivasyon, Öz-yeterlik, Çoklu grup doğrulayıcı faktör analizi, Mathematic achievement, Intrinsic motivation, Extrinsic motivation, Self-efficacy, Multi-group confirmatory factor analysis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, öz-yeterlik, içe yönelik motivasyon, dışa yönelik motivasyon ve matematik başarısı faktörleri kullanılarak alan yazınındaki araştırma sonuçlarına dayalı olarak bir model geliştirilmiştir. Türkiye ve Finlandiya arasında geliştirilen bu modele göre benzerlik ve farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Bu araştırmada Finlandiya'nın seçilme sebebi PISA 2003 uygulamasında en başarılı ülkelerden biri olmasıdır.Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı 2003 çalışmasında yer alan matematik testi ve öğrenci anketi kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan veri Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı 2003 uygulamasına katılan Türkiye'den 4325, Finlandiya'dan 5589 olmak üzere toplam 9914 öğrenciden elde edilmiştir.Elde edilen veri SPSS ve LISREL paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Açıklayıcı faktör analizinde, temel bileşenler faktör çözümlemesi sonucunda öz-yeterlik, içe yönelik ve dışa yönelik motivasyonun üç farklı yapı oluşturduğu görülmüştür. Doğrulayıcı çoklu grup faktör analizi sonuçlarında da bu üç farklı yapının her iki ülkede de benzer olduğu görülmüştür. Yapı eşitliği analizi sonuçları da Türkiye ve Finlandiya' da önerilen modelde, öz-yeterlik, içe yönelik motivasyon, dışa yönelik motivasyonun matematik başarısı üzerindeki etkilerinin benzer olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, bu çalışmada her iki ülkede de öz-yeterliğin matematik başarısının güçlü bir yordayıcısı olduğu fakat içe yönelik ve dışa yönelik motivasyonun ise matematik başarısının istatistiksel olarak anlamlı bir yordayıcısı olmadığı görülmüştür. Ayrıca öz-yeterlik ve dışa yönelik motivasyonunda, içe yönelik motivasyonun önemli yordayıcıları olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a model was developed using self-efficacy, intrinsic motivation, extrinsic motivation and mathematics achievement on the basis of previous research results. The similarities and differences in this proposed model was investigated between Turkey and Finland. İn this investigation, the cause of coosing finland is that is the one of the most successful country in pisa 2003 application.The Programme for International Student Assessment 2003 mathematics achievement test and the student background questionnaire were used. This study involved a total of 9914 students including 4325 students in Turkey and 5589 students in Finland. The students had participated in Programme for International Student Assessment 2003 study.The data were analyzed by using SPSS and LISREL software packages. In exploratory factor analysis, self-efficacy, intrinsic motivation and extrinsic motivation measures formed separate three scales as a result of principle component analysis. Multi-group confirmatory factor analysis provided evidence of the similar internal factor structure and similar effects among these factors and mathematics achievement across Turkey and Finland. As a result, this study found that self-efficacy was a strong predictor of mathematics achievement while intrinsic motivation and extrinsic motivation were not and also self-efficacy and extrinsic motivation were important predictors of intrinsic motivation.