Süreç inovasyonunun verimliliğe etkisi: Bir uygulama
Process inovation?s effect on efficiency : A study case
- Tez No: 249433
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİME ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Süreç Yönetimi, Verimlilik, Inovation, Process Management, Efficiency
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Dünya son yirmi yıl içerisinde büyük bir ekonomik ve kültürel değişim içerisine girmiştir. Ürün, hizmet ve kültürel alışverişler, ekonomik sınırların kalkmasıyla birlikte değişimin daha da hızlı olmasına neden olmuştur. Ülkeler ve toplumların bu hızlı değişim sürecinde mevcut durumlarını geliştirebilmesi, değişime uyum sağlaması ve hatta değişimin öncüsü olması için gerekli olan anahtar unsur, inovasyondur.Oluşan küresel rekabet ortamında avantajı elde tutmak için yeni ve yaratıcı fikirleri ticarileştirip ürüne dönüştürme süreci olan inovasyon bugün birçok gelişmiş ülkenin ana politikası haline gelmiştir.Her ne kadar ülkemizde inovasyon sürecinin temelleri önce TÜBİTAK daha sonra da BTYK'nın kurulmasıyla uzun yıllar önce atılmış olsa da, alınan inovasyon kararlarının ve politikalarının, siyasi istikrarsızlık, yeterli yasal düzenlemelerin olmayışı ve devletin sanayiciye yol göstermemesi gibi nedenlerden dolayı hayata geçemediği görülmektedir.Hayata geçmeyen bu yapının eksikliği yaşanan son ekonomik krize kadar kendini hissettirmemiştir. Ülkemizde üretiminin %75'lik bölümü el işçiliğine dayanan ayakkabı sektörü, 1990-2000 döneminde ülkeye sıcak para akışını sağlayan bavul ticareti sayesinde altın çağını yaşamıştı. Ancak bu tarihten sonra Rusya pazarı, fiyatların daha düşük olduğu Uzakdoğu pazarına kaymış ve yerli üreticiler büyük bir sıkıntıya girmişlerdir. Ayakkabı sektöründe yaşanan bu negatif oluşum neticesinde işletmelerin maliyetlerini azaltmak amacıyla çeşitli arayışlara girmişlerdir. Bununla birlikte üretim süreçlerini daha verimli kılmak ve farklılık yaratmak için mevcut durumlarında yenilik yapan işletmelerin oluşan bu kriz ortamından daha az etkilendikleri gözlemlenmektedir.Yapılan bu çalışmada, üretim süreçlerinde yapılan yenilik faaliyetlerinin verimlilik üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde inovasyon ve verimlilik kavramları tanımlanmış ve bu kavramların işletmeler üzerindeki etkisi ortaya konmuştur. İkinci bölümde ise süreç yönetimi ve süreç inovasyonu konuları üzerinde durulmuş ve süreçlerde yapılan inovasyon faaliyetlerinin işletmelerin verimlilik ve performanslarına etkileri incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde ülkemizin inovasyon süreci içinde ne gibi faaliyetlerde bulunduğu ortaya konmuştur. Çalışmanın son bölümde, Türkiye'de Ayakkabı Sektöründe son dönemde yaşanan sıkıntıların nedenleri süreç inovasyonu açısından değerlendirilerek, süreçlerde inovasyon faaliyetinde bulunan bir ayakkabı işletmesinin zaman ve iş etütleri yapılarak inovasyon öncesi ve sonrası durumları verimlilik açısından ortaya konmuş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the last twenty years, the world has entered into a major economic and cultural change. Products, services and cultural commerce have caused the faster change with the rise of economic limitations.The key component necessary to improve the current situation, to adapt and be a leader for the changes of countries and communities is innovation.Nowadays, innovation, which the process producing commertial products from new and creative ideas for gaining the competative advantage to keep the global envirenment, have become a main policy in many developed contries.Although the basic process of innovation firstly established many years before in our country by TUBITAK and then with the establishment of BTYK (açık ismi yazılmalı), it is seemed that the innovation decisions does not exceed the life because of the political instability, lack of adequate legal regulations and insufficient leading of coverment to the industry.Non-innovative conditions could not have noticed untill the recent economical crisis. By the way, footwear sector, which 75 % of its production made by hand, lived its golden age between 1990-2000 period,for increasing the flow of cash into the country with the border trade. However, after this period, Russian customers turned their attention to the Far Eastern manucacturers so the local manufacturers have entered into a big trouble. Because of this negative formation in the footwear sector, manufacturers were entered into a variety of quest to reduce production costs. On the other hand, it is observed that producers who has made production processes more efficient and made a differences in the current situations, has little effected on this crisis environment.In this study the effects of innovative activities on productivity in production processes is investigated. In the first part of the study, innovation and productivity concepts are defined and their effects on business are introduced. In the second part, the study focused on the process management and the process inovation and examined the effects of process inovation activities on production performance. By the way, process innovation activities of Turkey also introduced in this section. In the last part of the study, the problems occured in the last period of time in Turkish footwear sector investigated and discussed and tried to find out the productivity before and after the process innovation on the production line in a shoe manufacturer by using work study and time study.