Bankacılık sektöründe çatışma yönetimi: Kahramanmaraş'ta bir alan çalışması
Conflict management in banking sector: A field study in Kahramanmaraş
  1. Tez No: 249609
  2. Yazar: YASEMİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Örgütsel Çatışma, Çatışma Yönetimi, Banka Sektörü, Çatışma Yönetim Stratejileri, Conflict, Organizational Conflict, Conflict Management, Banking Sector, Conflict Managemenet Strategies
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışmanın amacı bankacılık sektöründe işgören ve yöneticilerin ne tür çatışmalar yaşadığını ve bunları çözümlemek için hangi çatışma yönetim stratejilerini kullandıklarını belirlemektir. Çalışma sonucunda elde edilen bulguların gerek literatüre ve gerekse bankacılık sektörüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu amaçla özellikle çatışma ve çatışma yönetimi konuları detaylı bir şekilde literatürden yararlanılarak incelenmiştir. Çalışmanın teorik kısmında çatışmanın türleri, nedenleri, çatışmaya ilişkin görüşler, çatışma yönetimi yolları ve çatışmaların sonuçları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında ise, Kahramanmaraş'ta bankalarda yer alan işgörenlerin ve yöneticilerin yaşadıkları çatışmaların türleri, yöneticilerin ve işgörenlerin çatışmayı çözümlemek için uyguladıkları yönetim stratejileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Uygulama sonucunda işgörenlerin ve yöneticilerin fonksiyonel ve bireyler arası çatışma yaşadığı ortaya çıkmıştır. Çatışmanın çözümü noktasında işgören ve yöneticilerin genelde uzlaşma ve bütünleştirme yöntemini kullandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine what types of conflicts that managers and employees experience and which type of conflict management strategies are employed in banking sector. As result of the study, it is thought that obtained findings will contribute to both literature and banking sector.By this purpose, conflict and conflict management strategies have been reviewed in a very detailed ways from the related literature. In the theoretical framework of the study; conflict types, reasons, views about conflict, conflict management strategies and result of conflicts have been explained in detail. In the empirical part of the study; it has been tried to determine what types of conflicts that managers and employees experience at banks in Kahramanmaras, the management strategies that they apply to solve the conflict. The result of empirical research revealed that managers and employers experience a certain degree of interpersonal and functional conflict. The results also showed that managers and employers tend to use `compromise? and `integration? strategies as a conflict management strategy.