Sınıf öğretmenliği adaylarının laboratuvar becerilerinin geliştirilmesinde hipotez sınama ve açık uçlu deney tekniğinin incelenmesi
The assessment of the effects of hypothesis test and the open ended experiment techniques in improving the laboratory skills of candidate classroom teachers
  1. Tez No: 249630
  2. Yazar: MELEK BENGU DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji Laboratuvarı, Fen ve Teknolojiye Yönelik Tutum, Motivasyon, Öğrenme Stratejileri, Science and Technology Laboratory, Approach Towards Science and Technology, Motivation, Learning Strategies
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İnsanların yaşamları boyunca en çok kullandığı sözcüklerden biri de eğitimdir. Eğitimin sonucunda edinilen ya da öğrenilen bilginin işlevsel ve kalıcı olması, o bilginin günlük yaşamda kullanılması öğrenen ve öğreten açısından önem arz etmektedir. Bilginin öğrenilmesinde yani anlamlı hale getirilmesinde laboratuvar çalışmaları sıklıkla başvurulan yöntemlerden biridir.Bu çalışmanın amacı, fen eğitiminde öğretmen adaylarının laboratuvar becerilerinin geliştirilmesinde uygulanan açık uçlu deney tekniği ile hipotez sınama deney tekniğinin öğrencilerin motivasyonlarına ve başarı düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırma yarı deneysel bir çalışma olup ön-test son-test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmaya açık uçlu deney tekniğinin uygulandığı grupta (N=40) ile hipotez sınama deney tekniğinin uygulandığı grupta (N=41) öğrenci katılmıştır. Çalışma sınıf öğretmenliği ikinci sınıf fen ve teknoloji laboratuvar uygulamaları derslerinde yüksek öğretim müfredatına uygun olarak yürütülmüştür. Çalışmanın verileri on haftalık bir uygulama sonucunda elde edilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak akademik başarı testi ve GÖSÖ (Güdülenme ve Öğrenme Stratejileri Ölçeği) testi kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test edilmesi için elde edilen verilerden bağımlı ve bağımsız gruplar için t-testi ve korelasyon katsayısı kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda hipotez sınama deney tekniğinin uygulandığı öğretmen adayları ve açık uçlu deney tekniğinin uygulandığı öğretmen adaylarının akademik başarıları, motivasyonları ve öğrenme stratejileri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Öğretmen adaylarının genel olarak fen ve teknoloji laboratuvarı dersindeki başarı düzeylerinin orta ve daha alt düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the words that are most frequently used by people through their lives is education. For both teacher and the learner it is important whether the knowledge gained as a result of the education is functional or permanent, and it?s being used in daily life. Laboratory studies are one of the methods often applied while learning, namely, while making the knowledge meaningful.The aim of this study is to assess the effects of hypothesis test and the open ended experiment techniques in improving the laboratory skills of candidate classroom teachers. The research is a half experimental one and the pre-test final test control group experimental pattern was used. During the study, (N=40) students attended to the open ended experiment technique and (N=41) students to the hypothesis test technique. The study was carried out according to the higher education curriculums of classroom teachers of 2nd grade and science and technology laboratory applications. The data was collected as a result of a one week?s application.During the study, the academic success test and GÖSÖ test were used as data collecting tools. In order to assess the hypothesis, t-test was used for dependent and the correlation co-efficient was used to assess the multiple resources. As a result of the analysis, no remarkable difference was observed between the academic successes, motivations and learning strategies of both candidate teachers who were applied the hypothesis test and the ones who were applied the open ended experiment techniques. It was stated that the success