İstanbul'daki Osmanlı Dönemi sağlık kuruluşları
Health organizations Of Ottoman Period In Istanbul
  1. Tez No: 249825
  2. Yazar: REMZİYE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Sanat Tarihi, Medical History and Ethics, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Tıp Tarihi, Osmanlı Sağlık Kuruluşları, Hastane, İstanbul Sağlık Kurumları, Darüşşifa..
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 429
Özet
Türk Tıp Tarihi, bulunduğu geniş coğrafya ve geçirdiği uzun tarih nedeniyle farklı bir anlayış ve hizmet çeşitliliğine sahiptir, geldikleri bölge, İslamiyet öncesi inançları ve İslamiyet'in etkisi, yayıldığı coğrafyada buldukları, uzun bir tarihe paralel olarak değişen bir grafik çizgisi içinde değerlendirilmiştir. Osmanlı Devleti, sistemli bir sağlık yapılanmasının görüldüğü Selçuklu Devletinin sağlık politikasını benimsenmiş, çağının şartları doğrultusunda daha da geliştirerek uluslar arası standartlara uygun günümüz modern tıp çizgisine ulaşmıştır. Bu bağlamda Türk Tıp Tarihi araştırmalarında, sağlık hizmetlerinin verildiği sağlık kuruluşları öne çıkmakta, büyük bir kısmının günümüze kadar ulaştığı sağlık yapılarında Osmanlı sağlık anlayışı rahatlıkla izlenebilmektedir. Başkent olma sıfatıyla İstanbul'da sağlık kuruluşları yoğun olarak bulunmakta, bu nedenle Osmanlı sağlık politikasının rahatlıkla incelenmesini sağlaması bakımından önem kazanmaktadır. Türk tıp tarihinin, başlangıcından günümüze kadar geçirdiği evrim çizgisi içerisinde ele alınan bu çalışmada; İstanbul'daki Osmanlı Dönemi Sağlık Kuruluşları değişim ve gelişim süzgecinde ele alınarak değerlendirilmiştir. Osmanlı Döneminde kendinden önce şekillenen vakıf sistemine dayalı, içerisinde hem hastaların tedavi edildiği hem de yeni hekimlerin yetişmesi için uygulamaların yapıldığı sağlık yapıları; genellikle külliyenin parçası olarak bir cami etrafında inşa edilmişlerdir. XIX. yy itibariyle Osmanlı sağlık sistemi değişmeye başlamış, batıdaki gelişmelerin paralelinde farklı bir sağlık politikası gündeme gelirken, yeni tedavi kurumları da görülmeye başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish history in terms of the history of medicine has a different conception and mosaic of services. Turkish medical review, the region came, before the religion of Islam and Islam?s impact, the spread found in the geography in parallel with a long history in the line were replaced by a graph. A health system that can see the continuation of the Seljuk state, the Ottoman Empire by the release of their health policy has been adopted, in line with the requirements of age and further development of international standards of today's modern medicine has reached the line. In this context, the Turkish Medical History in research, health services are given out to health agencies, many of which reach up to today's understanding of the health structures can be seen in the Ottoman health. Capital intensive because of health institutions in Istanbul, which, therefore, be reviewed by the Ottomans to provide health policy in terms of comfort is important. Turkish medical history, the beginning until today to be addressed in line with the evolution in this study; Health Institutions/organizations of Ottoman Period in Istanbul, the filter change and development has been considered to be addressed. Turkish Medicine, including the adoption of Islam with the common and a very advanced eastern medicine change in the effect of the switch built into the Seljuks in Anatolia, the reconstruction activities in the health institutions around the shape of medical understanding, treating and medical education provided by the health structures with the first time took place within a system. Ottoman period before the self-shaping system based on the foundation, in both patients were treated and to educate a new physician practices in the health structure, usually a complex of buildings adjacent to a mosque as part of with other social service units have been built around a mosque.Ottoman health history, Turkish medical history, Health Organizations In Istanbul