Türk sağlık sektörü içerisindeki üniversite hastanelerinin etkinliğinin artırılmasında dış kaynak kullanımı uygulamasının etkisi üzerine veri zarflama analizine dayalı bir araştırma
A research on the efficiency rise of the university hospitals in the Turkish health sector based on data envelopment anlaysis
  1. Tez No: 249998
  2. Yazar: YUNUS EMRE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ŞERİF ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Sağlık Sektörü, Dış Kaynak Kullanımı, Veri Zarflama Analizi, Turkish Health Sector, Outsourcing, Data Envelopment Analysis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu çalışmanın amacı Türk Sağlık Sektörü içerisindeki üniversite hastanelerinin etkinlik düzeylerini veri zarflama analizi (VZA) tekniğinden faydalanılarak saptamak ve üniversite hastanelerinin etkinliği üzerinde dış kaynak kullanımının etkisini görgül olarak ortaya koymaktır.Araştırma kapsamına 39 üniversite hastanesi alınmıştır. Üniversite hastanelerinin etkinlik düzeylerini ölçmek için Veri Zarflama Analizi tekniğinden faydalanılmıştır. VZA yöntemiyle toplam etkinlik (CRS), teknik etkinlik (VRS) ve ölçek etkinliği olmak üzere üç farklı etkinlik skoru hesap edilmiştir. Üniversite hastanelerindeki etkinliği artırmada dış kaynak kullanımının rolünün belirlenmesi amacıyla Mann Whitney U testi, korelasyon ve regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır.Tanımlayıcı analiz niteliğindeki veri zarflama analizi sonuçlarına göre, toplam etkinlik modeli (CRS) üniversite hastanelerinin %33'ünü, teknik etkinlik modeli (VRS) ise %50'sini etkin olarak belirlemiştir. Bu bulgular üniversite hastanelerinde kaynakların verimsiz kullanıldığını göstermektedir. Yine araştırma bulgularına göre; dış kaynak kullanımı yüksek olan hastanelerin dış kaynak kullanımı az olan hastanelere oranla daha etkin çalıştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is determining the efficiency levels of the university hospitals within the Turkish Health Sector by using the data envelopment analysis (DEA) and introduces the impact of outsourcing over the efficiency of the university hospitals empirically.39 University hospitals are included into the study scope. Data Envelopment Analysis (DEA) has been used in order to measure the efficiency level of the hospitals. By means of VZA method, we have figured out three different efficiency scores; total efficiency (CRS), technical efficiency (VRS) and scale efficiency .Within the aim of determining the role of outsourcing over the increasing efficiency of the university hospitals, Mann Whitney U test, and correlation and regression analysis methods have been used.Upon the descriptive DEA results, total efficiency model (CRS) determined the 33% of the university hospitals and technical efficiency (VRS) 50% of the university hospitals effectively. These results imply that the university hospitals use the resources inefficiently. Another result of the research is revealing the efficiency of the university hospitals using the outsourcing in a great extent on the contrary of the university hospitals using low level outsourcing.