Otel işletmelerinde dış kaynak kullanımı
Outsourcing in hotels
- Tez No: 250001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN BATMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Yönetim ve Organizasyon, Ankara, Otel İşletmeleri, Dış Kaynak Kullanımı (DKK), Tourism, Management and Organizations, Outsourcing, Hotels, Ankara
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dış kaynak kullanımı stratejisi, küreselleşmenin toplumları ve ekonomik sistemleri etkilediği günümüzde, tüm sektörlerde hızla yayılan bir yönetim stratejisi halini almıştır. Artan rekabet hızına bağlı olarak, işletmelerin müşteri talep ve beklentilerini karşılayabilme ve bunun sonucunda müşteri memnuniyetlerini sağlama arayışları, işletmeleri gerçekleştirdikleri faaliyetlerde, bazı yönetim stratejilerini kullanmaya yöneltmiştir. Dış tedarikçilerle daha etkili ve verimli sunulan mal ve hizmetlerin işletmelere rekabet avantajı kazandırması, işletmelerin bu stratejiyi kullanmasına neden olmuştur. Bilgi sistemleri ve imalat işletmelerinde 1980'li yılların sonlarına doğru kullanılmaya başlanan DKK, son yıllarda otel işletmelerinde de kullanılan bir yönetim stratejisi halini almıştır. Temel yeteneklerin doğru tanımlanması ve doğru bir tedarikçi firma ile DKK kararı verilmesi, otellerin başarısında önemli bir araç olacaktır. DKK stratejisinin, şehir otellerinde hangi faaliyetlerde kullanılması gerektiği konusu, üzerinde çalışılmaya değer bulunmuştur. Bu bağlamda, şehir otelciliği yapılan Ankara ilinde faaliyette bulunan 3, 4 ve 5 yıldızlı şehir otellerinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırmanın temel problemi, şehir otellerinde hangi faaliyetlerde dış kaynak kullanılması ve hangi faaliyetlerin temel yetenekler ile sağlanması gerektiğidir. Bu kapsamda, DKK ile ilgili araştırmalar incelenmiş ve bu doğrultuda anket soruları hazırlanmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde genel olarak dış kaynak kullanımı kavramı, ikinci bölümünde dış kaynak kullanımı ve turizm ilişkisi ve son bölümde ise Ankara'da faaliyet gösteren otel işletmelerinde dış kaynak kullanımı konusu incelenmiştir. Araştırma sonucunda otel işletmeleri için, bazı faaliyetlerde DKK'nın uygun olduğu, bazı faaliyetler için ise uygun olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca özellikle şehir otelciliğinde, dış kaynak kullanımı stratejisine mali gerekçelerle başvurulduğu ve işletmelerin DKK konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı ortaya çıkmıştır. Araştırmanın sonucunda, işletmelerin DKK ile ilgili çekincelerini nasıl giderebilecekleri ile ilgili bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Outsourcing strategy has become a very fast spreading management strategy in all sectors at the present time in which globalisation affects societies and economical systems. Companies have been directed to performe some management strategy during their business because of meeting customer satisfaction, incerease in competition, customer desires and expectations. Companies, which have performed these strategies, become more efficient and more impressive and they have gained competition advantages with the help of foreign suppliers. Outsourcing, which has been used in information and manufacturing business from the end of 1980s, has become a management strategy also in hotel business. Defining basic talents properly and deciding outsopurcing with the right supplier are important tools for the achicement of hotels. The topic ?usage of outsourcing strategy in city hotels and in which servises it should be used? is found valuable to study on it. In this sense a research has been conducted in 3 - 4 and 5 star city hotels in Ankara. For which operations outward fund should be used and for which operations basic talents should be enough in city hotel is the main issue of this reseach. For this content, studies about outsourcing are searched and survey questions are prepared. First desicion of that research is generally outsourcing and its definition. Second desicion is relationship with outsourcing and tourism. Third desicion is a sample study for hotels in Ankara. As a result of the research it is found that for city hotel outsourcing is suitable for some operation but for some other operations it is not suitable. It is also found that especially in city hotels outward fund is used because of financial reasons and companies do not have enough information about outsourcing. At the end of research some proposes are also given how to remove the drawbacks of companies about outsourcing.