İlk halka arzlar ve ilk halka arzlarda fiyat istikrarı sağlayıcı işlemlerin analizi
Initial public offerings and analysis of initial public offerings price stabilization provider operates
  1. Tez No: 250094
  2. Yazar: HAKAN ALTIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN SAYILGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İlk Kez Halka Arz, Fiyat İstikrarı, Şirket Performansı, Düşük Fiyatlama, Analiz
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Çalışmanın konusu ?İlk Halka Arzlar ve İlk Halka Arzlarda Fiyat İstikrarı Sağlayıcı İşlemlerin Analizi? olarak belirlenmiştir. Araştırma dönemi Türkiye'de 2004-2009 yılları arasında ilk halka arz edilen hisse senetleridir. Bu dönem içerisinde ilk halka arz edilen hisse senedi sayısı 48'dir. Çalışmada uygun veri setine ulaşılabilen 40 hisse senedi kullanılmıştır. Bu hisse senetleri, fiyat istikrarı uygulama öngörüsünde bulunan şirketler ve fiyat istikrarı uygulama öngörüsünde bulunmayan şirketler olarak iki eşit gruba ayrılmıştır.Çalışmanın uygulama kısmı iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde betimleyici istatistikten yaralanarak iki grup hisse senedine yönelik getiri analizi yapılmıştır. İkinci bölümde hisse senedinin performansları düzeltilmiş günlük getiri, düzeltilmiş haftalık getiri ve düzeltilmiş aylık getiri olarak dönemlere ayrılmıştır. Bu getirilere etki eden faktörler çoklu regresyon yardımıyla incelenmiştir.Elde edilen sonuçlara göre, fiyat istikrarı uygulama öngörüsünde bulunan şirketler ve fiyat istikrarı uygulama öngörüsünde bulunmayan şirketlerin getirileri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunamamıştır. Buna ilaveten, çoklu regresyon sonuçları bir bütün halinde düşünüldüğünde, düzeltilmiş ilk gün getiri, düzeltilmiş haftalık getiri ve düzeltilmiş aylık getiriye etki eden faktörler karma sonuçlar vermektedir. Ayrıca, fiyat istikrarı uygulama öngörüsünde bulunan şirketlerin düzeltilmiş getirilerine etki eden anlamlı değişken sayısı fiyat istikrarı uygulaması öngörüsünde bulunmayan şirketlere göre daha fazladır.Sonuç olarak hisse senetlerinin ilk halka arzında ve diğer çeşitli menkul değerlerin arzında lider aracı kurumlar, işlemin başlamasından hemen sonraki süre içerisinde ilk halka arza konu olan hisse senetlerinin fiyatları üzerinde istikrar sağlama işlemleri gerçekleştirme iznine sahiptir. Bir tür fiyat manipülasyonu olmakla birlikte, halka arz sonrası borsada yaşanabilecek volatiliteyi azaltmak için fiyatta istikrar sağlama işlemlerine izin verilir.Piyasa yetkilileri açısından bakıldığında, azaltılmış volatilitenin faydalarının, geçici (sahte) bir piyasa yaratılmasının dezavantajlarından daha ağır bastığı ve böylece piyasa verimliliğini artırabildiği düşünülmektedir. Dolayısıyla, başarılı bir halka arz, (1) şirkete ihtiyacı olan sermayeyi sağlar, (2) şirketin likit olmasına yardımcı olur, (3) şirketin kamu tarafından bilinirliliğini artırır, (4) şirket paydaşlarının değerini artırır, (5) şirketin değerinin en doğru şekilde belirlenmesine olanak sağlar.
Özet (Çeviri)
The subject of the study has been determined as ?Initial Public Offerings and Analysis of Initial Public Offerings Price Stabilization?. The research period is the equities which have been offered to the public in Turkey between the years 2004-2009. During this period, the number of the public offered equities are 48. 40 equity which acquired the appropriate data set has been used during the study. These equities have been seperated into two equal groups as firms forecasting the price stability application and firms not forecasting the price stability application.The application phase of the study is consisted of two sections. In the first section, return analysis directed towards two groups of equity by utilizing the descriptive statistic has been made. In the second section, the performances of the equities have been seperated into periods as adjusted daily return, adjusted weekly return and adjusted monthly return. The factors affecting these returns have been analysed with the help of multiple regression.In compliance with the acquired datas, a significant difference in terms of a statistical aspect between the firms forecasting the price stability application and the firms not forecasting the price stability application could not be found. Furthermore, when thinking about the results of the multiple regression as a whole the factors affecting the adjusted daily return, adjusted weekly return and adjusted monthly return give mixed results. Additionally, the number of the significant value which affects the adjusted returns of the firms forecasting price stability application is more than that of the significant value which affects the adjusted returns of the firms not forecasting price stability application.As a result the leader underwriters playing a role at the first public offerings of the equities and at the public offerings of the other stocks and shares have the authority to realize operations providing stability on the prices of the equities subject to public offerings within the period after the operations begin.As well as being a price manipulation, operations providing stability are allowed for reducing the possible volatility in the stock market after the public offerings.According to the market authorities, it has been thought that the benefits of the reduced volatility predominate the disadvantages of creating a temporary (fake) market and thus it increases the market efficiency. Consequently, a successful public offering (1) provides the necessary capital for the firm, (2) helps the firm to be liquide, (3) increases the awareness of the firm by public (4) inreases the value of the shareholders, (5) enables to determine the firm value in the best way.Key Words : Initial Public Offering, Price Stabilization, Firm Performance, Underpricing, Analysis