Yeni Phillips Eğrisi ve Türkiye üzerine bir uygulama
New Phillips Curve : An application on Turkey
  1. Tez No: 250113
  2. Yazar: SUNA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÜNSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, ssizlik, Phillips Eğrisi, Yeni Phillips Eğrisi, EKK, 2AEKK, VAR, Türkiye, Inflation, Unemployment, Phillips Curve, New Phillips Curve, OLS, TSOLS, VAR, Turkey
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Çalısmanın temel amacı, Türkiye için Yeni Phillips Eğrisinin geçerli olupolmadığının incelenmesidir. Geleneksel Phillips eğrisi özellikle 1960'lı yıllardadünyada yasanan stagflasyon olgusu ile geçerliliğini yitirmeye baslamıstır. Ayrıcamikro temellerden yoksun olması ile de elestirilere açık bir model haline gelmistir.Bu çalısmada iki model ve üç yöntem (EKK, 2AEKK, VAR) kullanılmıstır.Model tahminlerinde kullanılan veriler üçer aylık olup 1997:3-2006:4 döneminikapsamaktadır. EKK yöntemine göre yapılan tahmin sonucunda enflasyon beklentisive enflasyonun bir gecikmeli değeri istatistiksel olarak anlamlı bulunmustur. Dahasonra model 2AEKK yöntemi ile tahmin edilmistir. Enflasyon değiskeni için yapılantahmin sonucunda enflasyon beklentisinin cari enflasyonu etkilemede geçmisenflasyondan daha önemli olduğu ve istatistiksel olarak anlamlı çıktığı görülmüstür.Enflasyon beklentisi için ise enflasyon değiskeni ve faizin bir gecikmeli değeriistatistiksel olarak anlamlı çıkmıstır.Model VAR yöntemi ile tahmin edilmistir. Etki-Tepki (impulse response),varyans ayrıstırması ve VAR durağanlık sınaması yapılmıstır. Etki-Tepkifonksiyonlarına bakıldığında enflasyonun, enflasyon beklentisine verdiği tepkinin ilkçeyrek dönemde anlamlı olduğu görülmüstür. Varyans ayrıstırması tahmininde,enflasyon üzerinde en etkili değiskenin enflasyon beklentisi olduğu saptanmıstır.VAR durağanlık sınamasına göre de model durağandır.Türkiye için melez formda olusturulan modelin 2AEKK yöntemine göre testedilmesi sonucunda, enflasyon beklentisinin ve enflasyonun bir gecikmeli değerininenflasyonu etkilediği görülmektedir. Yani fiyatlar gelecek enflasyon beklentisinegöre olusmaktadır. Sonuçta ekonomik ajanlar ve insanlar gelecekle ile ilgilibeklentileri de göz önünde bulundurmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the new Phillips curve?s validity for theTurkish economy. The traditional Phillips curve has begun to lose its importance dueto the stagflation during the 1960s. Moreover it has no fundamental micro bases andthis makes the model open to more criticisms.Two models and three methods (OLS, TSOLS, and VAR) have been appliedin this study. The quarterly data is used for forecasting the models for the period1997:3-2006:4. The result of forecasting with OLS method shows that inflationexpectation and one lag inflation value has been found statistically significant.TSOLS method is applied for this model. As a result of inflation forecast, currentinflation is affected by inflation expectation than the previous inflation value and hasbeen found to be meaningful statistically. Inflation and one lag interest rate variableshas been found significant for the inflation expectation.The model is forecasted by VAR method. Impulse-response, variancedecomposition and VAR stationary tests have been applied for the second model.The result of impulse-response functions shows that inflation has significantresponse on inflation expectation for the first quarter period. In forecasting thevariance decomposition, the most important variable on inflation is the expectedinflation variable. The model is stationary based on VAR stationary test.The hybrid form model built for Turkey tested by TSOLS provides thatinflation expectation and one lag relative price value influence the current inflation.In other words the prices consist of as to future inflation expectations. Therefore,economic agencies and people do not only consider past inflation rate but also futureexpectations.