Riskli ortamlarda karar verme
Making decisions under risky situations
  1. Tez No: 250128
  2. Yazar: ERMAL KOÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ARGUN KARACABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karar Verme, Karar Teorisi, Risk, Beklenen Değer, Beklenen Fayda, Karar Ağaçları, Monte Carlo Simülasyonu, Decision Making, Decision Theory, Risk, Expected Value, Expected Utility, Decision Trees, Monte Carlo Simulation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bir kararın optimal sonucuna götüren eylemi belirlemek için karar teorileri çeşitli kurallar ortaya koyar. Risk altında karar vermek için, beklenen değeri maksimize etmek önemli bir stratejidir. Beklenen değer parasal veya fayda fonksiyonu yardımıyla belirlenmiş bir değer olabilmektedir. Beklenen değeri maksimize etme stratejisi, arzuların büyüklüğüne göre belirlenmiş, gerçekleşme ihtimali düşük olan göreceli sonuçları doğuracak eylemleri seçme veya bu eylemlerden kaçınma sonucuna götürmeyebilir. Seçimle ilgili kantitatif yaklaşımlarının bir çoğu, tercileri değer biçiminde ifade edebilmek için olasılık teorisini kullanmaktadır. Böylece, yukarda söz edilen durumlar için uygun eylem seçilmiş olacaktır.Bu çalışma, risk altında karar vermenin kriteri olan beklenen değeri belirlemek için olasılığı ve tercihlerin sayısal olarak temsil edildiği bir yaklaşımı tanıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
Decision theory provides rules for the determining an action that results in the optimal result for a decision. For decisions under risk an important strategy is to maximize expected value. This expected value may be monetary or a value determined by a utility function. The strategy of maximizing expected value may not result in selecting or avoiding actions where the relative improbability of an outcome is outweighed by the magnitude of its desirability. The majority of quantitative approaches to decision selection have used probability theory to value the desirability and likelihood of outcomes which provide selecting the appropriate action in the situation mentioned above.This thesis presents an approach that uses quantitative representations of probability and desirability for determining expected value, as criteria of decisions under risk.