Devlet yardımları ve ekonomik etkinlik: Avrupa Birliği ve Türkiye'deki sistem
State aid and economic effectiveness: Study of EU and Turkey
  1. Tez No: 250176
  2. Yazar: HÜLYA SOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: DTÖ, Devlet Yardımı, Rekabet, WTO, State Aid, Competition
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği (AB)/ Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) çerçevesinde devlet yardımları kurallarını, devlet yardımlarında ekonomik etkinliği ve geçmişte ?ulusal şampiyon politikaları? uygulayan ve sanayi politikasını yeniden keşfeden bazı üye ülke uygulamalarını incelemektir. Aslında ekonomi teorisi, ekonomik etkinlik hakkında piyasa ekonomisi başarısızlıklarını ortadan kaldırmak gibi tanımlar yapmak dışında devlet yardımında etkinliğin sağlanıp sağlanamadığına ilişkin metotlar ortaya koyamamaktadır. Ayrıca, yardım verilirken ekonomik etkinlik yanında gözetilen birtakım siyasi mülahazalar da bulunmaktadır. 1970'lerde tam olarak böyle bir durum söz konusuydu. Bu dönemde devlet yardımları yanında diğer enstrümanlar da kullanıldı ve 1980'lerde daha liberal politikalar uygulandı. Ancak, teknolojik avantaj sahibi olmak hiçbir zaman yadsınmadı. Bu bağlamda yatay hedeflere (örneğin, Ar-Ge harcamaları gibi) yönelik yardımlar, önemli hale gelmiştir. Bundan dolayı da, her ne kadar AB'de toplam yardım tutarının GSYH içerisindeki payında düşme eğilimi varsa da, yatay yardımların toplam yardımlar içindeki payı artmaktadır. Türkiye de bu yolda AB müktesebatı ve uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde mevzuatını uyumlaştırmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this paper is to examine the rules governing state aid within the EU/ WTO, its economic effectiveness and practices in some EU member countries especially implementing ?national championship policy? in the past and reinventing industrial policy. In fact, economic theory gives some definitions about economic effectiveness like remedying market failures; but fails to bring about some methods about whether the effectiveness is assured or not in state aid. In addition, there could be political considerations in giving aid other than its economic effectiveness. It was definitely the case especially for the period of 1970s. In this period, other instruments as well as state aid was used and in the 1980s more liberal policies were implemented; but having advantage in technology has never been denied. In this sense, aid pursuing horizontal objectives (R&D expenditure etc.) has become fundamental. Therefore, the proportion of horizontal aid in relation to total aid has increased while there is a downward trend in total aid in relation to GDP in the EU. Turkey, on this way, makes an effort to align her legislation with the EU acquis and within her international obligations.