Avrupa Birliğinde ve Türkiye'de rekabet politikasının sanayi politikası ile ilişkisi
The relationship between competition and industrial policies in the EU and Turkey
  1. Tez No: 265433
  2. Yazar: ÖZGE DUMLUPINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAMZE AŞÇIOĞLU ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet politikası, sanayi politikası, rekabet gücü, iktisadi etkinlik, iç pazar, devlet yardımları, muafiyet, etki analizi, Competition policy, industrial policy, competitive power, economic activity, domestic market, state aids, exemption, impact analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
2000'li yıllarda Lizbon ve Sürdürülebilir Kalkınma Stratejilerinin kabulü ile, bahsi geçen Stratejilerde belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi için, AB politikaları arasındaki uyuma verilen önem artmıştır. Bu doğrultuda, Avrupa ekonomisinin performansını doğrudan etkileyen rekabet politikasının, AB sanayinin rekabet gücünü arttırmayı hedefleyen sanayi politikasına olan katkısı üzerinde daha fazla durulmaya başlanmıştır. AB, rekabet politikasının, sanayi politikasını tamamlayan ve destekleyen bir politika olduğu görüşündedir.Bu çalışma kapsamında, AB rekabet politikasının, amaçları ve araçları ile sanayi politikasına olan desteği incelenmiş; Birliğin kurumsal işleyişinin, rekabet politikasının oluşumu ve uygulanması sürecinde, sanayi politikası hedeflerinin gözetilmesini sağlayacak mekanizmaları üzerinde durulmuştur. Çalışma kapsamında ayrıca, AB ile ilgili bilgiler ışığında, Türk rekabet politikasının sanayi politikası ile ilişkisi; yine amaçlar, araçlar ve kurumsal işleyiş açısından ele alınmıştır. Buna göre AB'de olduğu gibi Türkiye'de de etkin rekabet, sanayinin rekabet gücünü destekleyen bir faktör olarak görülmektedir. Bununla birlikte, politikalar arası ilişkinin geliştirilmesini teminen, Türk rekabet politikasının oluşumu ve uygulanması sürecinde, düzenlemelerin sanayi üzerindeki etkilerinin ölçülmesini ve sanayicilerin görüşlerinin değerlendirilmesini sağlayacak mekanizmaların daha da geliştirilmesi ve devlet yardımlarının izlenmesini, denetlenmesini ve Avrupa müktesebatı ile uyumunu sağlayacak yapının oluşturulması gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the adoption of the Lisbon and Sustainable Development Strategies in 2000s, the importance given to harmony between the Union policies was increased so as to enable achievement of the targets set forth in these Strategies. In this line, more emphasis has started to be given to the contribution of the competition policy, which directly affects the European economy?s performance, on the industrial policy, that aims to increase the competitive power of the Union?s industry. EU is of the opinion that the competition policy complements and supports the industrial policy.Within the scope of this study, the objectives and tools of the EU?s competition policy, and its support to the industrial policy, were examined; the study focuses on the mechanisms of the Union?s institutional operation, which will ensure the observance of the industrial policy targets in the development and implementation process of competition policy. The study also addresses the relationship of the Turkish competition policy with industrial policy, again in terms of objectives, tools and institutional operation, in the light of information available regarding the EU. As in the Union, the study suggests that effective competition is also seen as a factor supporting the competitive power of the industry in Turkey. Nevertheless, to assure development of inter-policy relations, the conclusion reached is that mechanisms that will ensure measurement of the effects of arrangements on the industry and the evaluation of the views of industrialists will need to be further developed in the process of forming and implementing the Turkish competition policy.