İlk trimester depresyon ve anksiyete düzeylerinin erken doğum eylemindeki rolü
The role of first trimester depression and anxiety in premature delivery
  1. Tez No: 250360
  2. Yazar: FİLİZ GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL KUŞÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Depresyon, Anksiyete, Erken Doğum Eylemi, Depression, Anxiety, Pregnancy, Premature Labour
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji, İnsan Bilimleri ve Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Erken Doğum Eylemi ve erken doğan bebekler obstetrik pratiğin en katastrofik komplikasyonlarından olarak kabul edilmektedir. Bu durum sadece Tıbbi bir hastalık olarak ele alınmayıp, Ekonomik ve Sosyal bir gerçek olarak ta kabul görmektedir. Erken Doğumun tıbbi, enfeksiyoz ve anatomik nedenleri kanıta dayalı gerçeklik kazanmıştır, ancak psikososyal durumlarla ilişkisi son 20 yılda ilgi çekmeye ve çalışılmaya başlamıştır.Çalışmamızda gebeliğin erken dönemlerinde saptanan depresyon ve anksiyetenin doğum zamanlamasına olan etkisini araştırmayı hedefledik. Bu amaçla gebeliklerinin ilk 12 haftasında Beck Depresyon ve Beck Anksiyete ölçekleri ile değerlendirdiğimiz gebelerin, 12?35 haftalık gebelik süreçlerini takip ettik. Gruplarımızı test negatif ve en az bir test pozitifler olarak ayırdık. Test pozitif gruplar daha sonra en az bir test pozitif, herhangi bir test pozitif ve her iki test pozitif olarak sınıflandırıldı. Çalışmamızda erken gebelik dönemlerinde saptanan depresyon ve anksiyete durumlarının, doğum eyleminin gerçekleşmesinden bağımsız olarak, erken doğum tehdidini arttırdığını saptadık.Araştırma sonuçlarımız literatürdeki sonuçlarla uyumluluk göstermektedir, ancak son derece çok yönlü bir klinik durum olan erken doğum eyleminin ilk trimester depresyon ve anksiyete ölçekleri sonuçlarıyla ilişkisinin geniş olgu sayılı, çok merkezli, randomize prospektif çalışmalarla değerlendirilmesinin yayarlı olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
In obstetrical practice premature delivery is one of the most catastrophic complications. The situation is not only a medical problem but also an Economical and Social entitiy.The medical, infectious and anatomical causes of premature delivery is a well defined clinical case, whereas the psycogenic relationship was not considered as an academic reality until last 20 years.In our study we aimed to discuss the effects of early depression and anxiety to the timing of birth. In order to study the relationship we tested a group of pregnant women in their first trimester of pregnancy. The criteria for depression or anxiety was met by using the Beck Depression and Beck Anxiety Inventories.The groups were organised as no test positives and one or more tests positives. The test positive ones were further classified as one, two, either or bothOur study revealed a relation between first trimester anxiety and depression with premature labour.Our results seems paralel to the literature. We think it will be mandatory to study the effects of first trimester depression and anxiety on premature labour with multicentric double blind prospective studies.