Bağımsız bir idari otorite örneği olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu
Banking Regulation and Supervision Institution a form of independent administrative authorities
  1. Tez No: 250500
  2. Yazar: PAKİZE ÖZLEM ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEÇKİN YAVUZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Hukuk, Banking, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız idari otorite, ekonomik kolluk, kamusal yaşamın duyarlı sektörleri, düzenleme, denetim, yaptırım yetkileri, Public administration, independent administrative authorities, special lines, regulation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bürokratik yapının ağır işlemesi nedeniyle özel uzmanlık gerektiren bazı alanlarda Devletin klasik erkleri ile görevlerini yerine getirmesi güçleşmiş, yeni uzman kurumlara ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Bu nedenle bankacılık, sigortacılık, enerji, rekabet, iletişim, tarım, gibi hassas ve teknik boyutları olan, toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren alanlarda Bağımsız İdari Otorite, Bağımsız Düzenleyici Kurumlar, Özerk Kurul, Düzenleyici Kurul gibi adlarla anılan yapıların oluşturulması yoluna gidilmiştir.Bağımsız idari otoriteler karakteristik özellikleri, görevleri, sorumlulukları, organizasyon yapıları, personelleri ve bütçeleri ile klasik idari birimlerden farklıdır. Ayrıca bu otoriteler alanlarının uzman kurumlarıdır.Bankacılık bir ülke için en önemli alanlardan biridir çünkü bankalar finansal sistemin yapı taşını oluşturur. Bu nedenle idare bu alanı düzenlemek zorundadır ancak bu düzenlemenin yapılabilmesi için uzmanlık zorunludur. Bu nedenle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu oluşturulmuştur.Bu tezde amaç bağımsız idari otoritelerle ilgili temel özellikleri inceledikten sonra bu bilgilerin ışığında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu hakkında bilgi vermektir.
Özet (Çeviri)
Slow performance in bureaucratic structure, in some special lines it becomes so hard to make some of government?s functions with its classical power. Because of that such as banking, insurance, energy, communication, agriculture new institutions in some special areas are formed which named ?Independent Administrative Authorities.?Independent administrative authorities are different from the classical administrative units with their characteristics, functions, responsibilities, organizational structures, personnel and budgets. Also these authorities are specialist units in their collocation area.Banking is one of the most important areas of a country because banks are the basic units of financial system. So government has to regulate this but it?s necessary to have specialism to make regulation. So The Banking Regulation and Supervision Institution has built up.This thesis aims to summarize about independent administrative authorities and in light of the foregoing to give some information about The Banking Regulation and Supervision Institution.