Araştırma görevlilerinin örgütsel destek algıları ile örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişki
The relationship between researh assistants? perceived organizational support and organizational cynicism
  1. Tez No: 250571
  2. Yazar: GAMZE KALAĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA BİLGİN AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma Görevlisi, Algılanan Örgütsel Destek, Sinizm, Örgütsel Sinizm, Üniversite, Researh Assistant, Perceived Organizational Support, Cynicism, Organizational Cynicism, University
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışmada araştırma görevlilerinin örgütsel destek algıları ile örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2007-2008 akademik yılında Akdeniz Üniversitesi 50/d kadrosunda görev yapan 305 araştırma görevlisi oluşturmakta olup; veri toplama aracı tüm araştırma görevlilerine iletilmiş, ancak 214 araştırma görevlisine ulaşılabilmiştir.Araştırmada üç bölümden oluşan bir veri toplama aracı kullanılmıştır. Birinci bölümde katılımcılara ait kişisel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde araştırmacı tarafından geliştirilen ?Algılanan Örgütsel Destek Envanteri?, üçüncü bölümde ise Brandes, Dharwadkar ve Dean (1999) tarafından geliştirilmiş olan ?Örgütsel Sinizm Ölçeği? kullanılmıştır. ?Algılanan Örgütsel Destek Envanteri?nin Cronbach's Alpha katsayısı r = 0,933, ?Örgütsel Sinizm Ölçeği?nin ise r = 0,931 bulunmuştur.Verilerin analizinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, Pearson korelasyon katsayısı, çoklu doğrusal regresyon analizi, yapısal eşitlik modellemesi, parametrik testlerden bağımsız örneklemler için t-testi, bağımlı örneklemler için t-testi, bağımsız örneklemler için tek yönlü varyans analizi ile parametrik testlerin sayıltılarının karşılanamaması durumunda non-parametrik testlerden Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, araştırma görevlilerinin örgütsel desteği en yüksek akademik danışmanlık, en düşük gelişme fırsatı boyutunda algıladıkları saptanmıştır. Araştırma görevlilerinin örgütsel sinizm tutumları da, en yüksek bilişsel, en düşük ise duyuşsal boyutta yer almıştır. Yapılan çoklu regresyon analizi sonucunda, araştırma görevlilerinin örgütsel destek algıladıkları boyutların örgütsel sinizm boyutları üzerinde etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Yapısal eşitlik analizinde, algılanan örgütsel destek ve örgütsel sinizm arasındaki ilişki güçlü ve anlamlı bulunmuş; algılanan örgütsel desteğin örgütsel sinizm için önemli bir yordayıcı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between researh assistants? perceived organizational support and organizational cynicism via the survey model using the data obtained from a population composed of 305 research assistants working as 50/d staff at Akdeniz University in the academic year of 2007-2008, out of whom 214 could be reached.A questionnaire, composed of three sections, was used to collect the data. In the first section, participants? personal information was given. In the second section, ?Percieved Organizational Support? instrument developed by the researcher and in the third section, ?Organizational Cynicism Scale? developed by Brandes, Dharwadkar and Dean (1999) were used. The Cronbach?s Alpha value of the ?Percieved Organizational Support? instrument was r =0,933 whereas that of ?Organizational Cynicism Scale? was r =0,931.Percentage, frequancy, mean, standard deviation, pearson correlation coefficient, multiple linear regression, structural equation model, t-test, one-way ANOVA for independent samples, and in case the assumptions of parametric tests were not satisfied, Mann Whitney U and Kruskal Wallis-H tests were used.This study reveals that the research assistants percieve organizational support at ?Academic Consultancy? dimension the most and at ?Improvement Opportunity? dimension the least. The research assistants? organizational cynicism is the highest at the ?Cognitive? and the lowest at the ?Affective? dimension. Multiple linear regression results confirm that research assistants? perceived organizational support dimensions have effects on their organizational cynicism dimensions. In the structural equation analysis, it is concluded that the relationship between perceived organizational support and organizational cynicism is strong and significant statistically while perceived organizational support is a crucial precursor of organizational cynicism.