Araştırma görevlilerinin örgütsel politika ve örgütsel destek algıları ile örgütsel sinizm düzeyleri
Research assistants' organizational policy and organizational support perceptions and their organizational cynicism levels
  1. Tez No: 504698
  2. Yazar: RAMAZAN EMRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY SEZGİN NARTGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma Görevlisi, Örgütsel Politika Algısı, Örgütsel Destek Algısı, Örgütsel Sinizm, Research Assistant, Organizational Policy Perception, Organizational Support Perception, Organizational Cynicism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu araştırma, Abant İzzet Baysal Üniversitesinde çalışmakta olan araştırma görevlilerinin örgütsel politika ve örgütsel destek algıları ile örgütsel sinizm düzeyleri arasında ilişki olup olmadığını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın evreni, 2013 yılında Bolu ili Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesinde yer alan fakültelerde çalışmakta olan araştırma görevlilerinden oluşmaktadır. Araştırmada tüm araştırma görevlilerine ulaşma imkânı bulunduğundan, çalışma evreninden örneklem alma yoluna gidilmemiştir. Araştırmanın verileri, araştırma görevlilerinin verdikleri cevaplar doğrultusunda, Kişisel Bilgi Formu, Örgütsel Politika Algısı Ölçeği, Algılanan Örgütsel Destek Envanteri ve Örgütsel Sinizm Ölçeği ile toplanarak betimsel istatistik yoluyla analiz edilmiştir. Veriler SPSS paket programı ile çözümlenmiş ve verilerin analiz sürecinde frekans ve yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis ve Spearman rho korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, araştırma görevlilerinin örgütsel politika algısı görüşlerinin“kısmen katılıyorum”düzeyinde olduğu görülmektedir. Alt boyutlarına ilişkin değerlere bakıldığında en yüksek ortalamaya sahip boyut“örgüt politikaları ve uygulamaları”, en düşük ortalamaya sahip boyut ise“üst'ün ve çalışma arkadaşının davranışı”olarak tespit edilmiştir. Araştırma görevlilerinin örgütsel destek algı düzeylerine ilişkin sonuçlar değerlendirildiğinde“kısmen katılıyorum”düzeyinde destek gördükleri sonucuna ulaşılmıştır.“Akademik danışmanlık”boyutunda en yüksek değerler görülürken, en düşük ortalamaya sahip boyut“görev dağılımı”olarak bulunmuştur. Örgütsel sinizm düzeylerine bakıldığında ise“katılmıyorum”düzeyinde görüş bildirdikleri görülmektedir. En yüksek ortalamaya sahip boyut“bilişsel”iken, en düşük ortalamaya sahip boyut“duyuşsal”olarak tespit edilmiştir. Araştırma görevlilerinin görüşlerine göre örgütsel politika algıları ve örgütsel destek algıları ile örgütsel sinizm düzeyleri arasında anlamlı ilişki olup olmadığını tespit etmek için korelasyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda araştırma görevlilerinin örgütsel politika algıları ile örgütsel sinizm düzeyleri arasında yüksek düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunurken, örgütsel destek algıları ile örgütsel sinizm düzeyleri arasında da negatif yönde genellikle orta ve yüksek düzeyde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine whether there is a relationship between organizational policy and organizational support perceptions and organizational cynicism levels of research assistants working at Abant Izzet Baysal University. The universe of the research is composed of research assistants working at the faculties of Abant İzzet Baysal University in Bolu province in 2013. Since it was possible to reach all the research assistants, a sample was not taken from the study universe. Data collection tools of the research are Personal Information Form, Organizational Policy Perception Scale, Perceived Organizational Support Inventory and Organizational Cynicism Scale. Descriptive statistical methods were used in the study. The data were analyzed with the SPSS package program. Frequency and percentage, arithmetic mean, standard deviation, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis and Spearman Rho correlation analyzes were used in the analysis process of the data. According to the results of the research, the research assistants' organizational policy perceptions are at the level of“partly agree”. Considering the values of the sub-dimensions, it has been found that“the organizational policies and practices”have the highest mean, while the lowest mean is“the behavior of the director and the colleague”. Research assistants' perceptions of organizational support were found at the level of“partially agree”that means they were supported partially. While the highest values were found in the“academic counseling”dimension, the lowest average dimension was found as“task distribution”. At the level of organizational cynicism, they are reported as'I do not agree'. The dimension with the highest mean is“cognitive”while the dimension with the lowest mean is“affective”. Correlation analysis was conducted to determine whether there is a significant relationship between organizational policy perceptions and organizational support perceptions and organizational cynicism levels according to the opinions of researchers. As a result of these analyzes, there was a significant positive correlation between organizational policy perceptions and organizational cynicism levels of research assistants, but there was medium and high level of negative correlation between organizational support perceptions and organizational cynicism levels.