The effects of the inflation targeting regime on the Istanbul Stock Exchange
Enflasyon hedeflemesi rejimi?nin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası?na olan etkileri
- Tez No: 250598
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZA DANIŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon Hedeflemesi, Volatilite, Anons Etkisi, Para Politikasi Sürprizleri, Inflation Targeting, Volatility, Announcement Effect, Monetary Policy Surprises
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, enflasyon hedeflemesi rejiminin borsadaki volatiliteyi azaltmak suretiyle Türkiye'nin ekonomik istikrarı üzerindeki etkilerinin test edilmesidir. Türkiye'de, borsadaki volatiliteyi etkileyebilen para politikası dışında birçok faktör olsa da, bu çalışma Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın gelecekteki politikaları konusunda yatırımcıların beklentilerinin doğruluğunu artırarak borsadaki dalgalanmanın azaltılıp azaltılamayacağını incelemektedir. Çalışmanın ilk bölümünde, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki dalgalanmanın zaman içerisinde değişip değişmediğini görmek için enflasyon hedeflemesi uygulaması öncesi ve sonrasını da kapsayan üç alt dönem için volatilite analizi yapılmıştır. İkinci olarak, 2002'den 2007 yılına kadar yatırımcıların enflasyon ve faiz oranı değişimlerine olan tepkilerini ölçmek için ?Anons Etkisi Analizi? yapılmıştır. Son olarak, Türk borsasındaki getiriler ile faiz ve enflasyon oranlarının gerçekleşen değerlerinin beklenenden farklı olmasından kaynaklanan sürprizler arasındaki ilişkiyi görmek için ?Birleşik analiz? yapılmıştır.Piyasadaki volatilite seviyesi ile ilgili elde edilen bulgular, İstanbul Menkul Kıymetler borsasındaki volatilitenin, politika öncesi ve sonrasında karşılaştırma yapıldığında bir düşüş eğilimde olduğunu göstermektedir. Ayrıca, faiz oranlarındaki değişikliklerin genelde yatırımcılar için sürpriz olduğu anlamına gelen anons etkisinin mevcut olduğu, ancak enflasyon hedeflemesi rejiminin volatilite düşürme yönündeki başarısının diğer bir göstergesi olarak, bu etkinin 2002'den 2007 yılına kadar dikkat çekici bir düşüş eğilimi gösterdiği bulunmuştur. Son olarak, ?Birleşik analiz? Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın borsa getirisini etkileme ve yatırımcı beklentilerini yönlendirme gücünün 2002'den 2007'ye arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study is to test the effects of inflation targeting in Turkey in termsof providing stability in the financial system by lowering the volatility in the Turkish stockmarket. Although there are many factors other than monetary policy which can affect stockmarket volatility, this study examines whether the volatility due to monetary policy can bereduced by increasing the accuracy of investors? expectations about the central bank?s futureactions. In the first part, a ?Volatility Analysis? is conducted for three sub-periods includingthe pre- and post-periods of the implementation of inflation targeting in order to see whetherthe volatility in the Istanbul Stock Exchange changed over time. Second, an ?AnnouncementEffect Analysis? is carried out by using the central bank?s interest rate and inflation rateannouncement dates in order to evaluate how investors? expectations react to a change inthese rates during period from 2002 to 2007. Finally, a ?Combined Analysis? is done in orderto examine the relationship between the returns in the Turkish stock market and the surprisecaused by the realized interest and inflation rates being different from their expected values.The empirical findings about the level of volatility indicate that there is a decline in volatilityof the Istanbul Stock Exchange returns when volatility is compared on a pre- and post-policyperiod basis. Also, it is found that the announcement effect was present, meaning interest rateannouncements generally came as a surprise to stock market participants. However, thisannouncement effect has a notably decreasing trend from 2002 to 2007 which is anotherevidence of the inflation targeting regime?s success at reducing stock market volatility.Finally, the ?combined analysis? shows that CBT?s power to effect stock returns and to directinvestors? expectations increases from 2002 to 2007.