Socio-economic and socio-political developments in Palestine under the British mandate: 1917-1939
İngiliz mandası döneminde Filistin'de sosyo-ekonomik ve sosyo-politik gelişmeler: 1917-1939
- Tez No: 250601
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESİM ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Theodor Herzl, Zionism, Balfour Declaration, Great Arab Revolt, White Paper of1939
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışma, İngiliz mandası dönemindeki uygulamalar çerçevesinde Arap-Yahudi anlaşmazlığının kökenlerini ve Filistin sorununun tarihsel gelişimini incelemektedir. Öncelikle, Yahudi sorununun Filistin sorununa dönüşmesine sebep olan faktörler ele alınmıştır. Bu bağlamda, modern siyasi Siyonist hareketin gelişimi, dünyanın dört bir tarafına dağılmış olan Yahudilerin vaat edilmiş topraklarını sömürgeleştirmeye yönelik çabalarına ivme kazandıran bir dönüm noktası olarak ortaya konulmuştur. Filistin'de Yahudiler tarafından yürütülen sömürgeleştirme faaliyetleri Siyonist ideolojinin ortaya çıkışına bağlı olsa da, bu topraklarda Yahudi yerleşimi Orta Doğu'da İngiliz çıkarlarının gelişmesinin bir sonucu olmuştur. Araplar ve Yahudiler arasındaki çatışmanın kaynağı, I. Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından onlara verilen ve birbiriyle çelişen vaatler olarak gösterilmiştir. İngilizler ile Siyonistler arasındaki ittifakın bir göstergesi olan Balfur Deklarasyonu'nun, Filistin toprakları üzerinde kurulması planlanan Yahudi devletine giden yolda atılmış olan ilk adım olduğu belirtilmiştir. Siyonist sömürgeleştirme hareketinin Filistin Arap toplumu üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılması için ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki sosyo-ekonomik ve sosyo-politik şartlar ele alınmıştır. Daha sonra ise Yahudilerin dışlayıcı politikalarının iki toplum arasındaki ilişkilere nasıl yansıdığının üzerinde durulmuştur. Ayrıca, İngilizlerin Siyonist yanlısı tutumlarının Yahudilerin ulus inşası çabalarına ne yönde katkıda bulunduğu tartışılmıştır. Son olarak da 1920, 1921, 1929 ve 1936 yıllarında İngiliz ve Siyonist politikalarına tepki olarak ortaya çıkan Arap ayaklanmalarının sebep ve sonuçları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the origins of the Arab-Jewish conflict and the historical evolvement ofthe Palestinian issue by focusing on the practices during the British mandate period. First andforemost, the factors which transformed the Jewish question into the Palestinian question areelaborated. In this context, the emergence of modern political Zionism is presented as thelandmark incident in arousing the interest of the Jews dispersed all around the world in thecolonization of their promised lands. Although the motive in initiating the colonizingactivities in Palestine came with the advent of political Zionist thought, Jewish settlement inPalestine was materialized as a result of the development of British interests in the MiddleEast. The contradictory promises given to the Arabs and Jews by the British in the course ofWorld War I are treated as the source of the conflict between them. It is stated that theBalfour Declaration, which is the manifestation of the British-Zionist alliance, is thepreliminary step of the project of a Jewish state on Palestinian territories. In order to shedlight on the implications of Zionist colonization on the Palestinian Arab society, first thesocio-economic and socio-political circumstances in the Ottoman era are discussed. Later, theimpact of the exclusivist policies of the Jews on communal relations is handled in detail.Moreover, the ways in which the pro-Zionist stance of the British mandate administrationcontributed to the nation-building efforts of the Jews are argued. Lastly, the causes andconsequences of the sporadic Arab tensions, which broke out in 1920, 1921, 1929 and 1936as a reaction against the British and Zionist policies, are analyzed.