Türkiye-Suriye sınır meseleleri: Kilis örneği (Kilis Yevm-i Halk Gazetesine göre)
Turkey-Syria border issues: The case of Kilis (According to Kilis Yevm-i Halk Newspaper)
- Tez No: 993590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL KUZGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Journalism, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kilis Yevmi Halk Gazetesi, Millî Mücadele, Ankara Antlaşması, Suriye, Kilis, Sınır Meselesi, Ankara Anlaşması, Milli Mücadele Dönemi, Sınır sorunu, Yerel basın, Kilis Yevmi Halk Newspaper, National Struggle, Ankara Agreement, Syria, Kilis, Border Issue, National Struggle Period, Border problems, Local press
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere, Fransa ve Rusya arasında imzalanan Sykes-Picot gizli Anlaşması ile bölgenin paylaşımı planlanmış; bu plan, Mondros Mütarekesi sonrasında fiilen hayata geçirilmiştir. Suriye-Filistin Cephesi'nde görev yapan Yıldırım Ordular Grubu'nun faaliyetleri ve mütareke hükümlerindeki belirsizlikler, Mustafa Kemal Paşa'nın stratejik ve temkinli yaklaşımını öne çıkarmıştır. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıkışıyla başlayan Millî Mücadele döneminde Güney Cephesi, İngiliz ve Fransız işgallerine sahne olmuş; Kilis halkı, tüm zorluklara rağmen işgale karşı kararlı bir direniş sergilemiştir. Batı Cephesi'nde kazanılan zaferlerin ardından Sakarya Meydan Muharebesi ile TBMM Hükûmeti, Fransa ile 20 Ekim 1921'de Ankara Antlaşması'nı imzalamış ve Güney Cephesi'ndeki işgaller son bulmuştur. Bununla birlikte anlaşmada Türkiye-Suriye sınırına ilişkin kesin bir uzlaşı sağlanamamış; bu belirsizlikten en çok etkilenen kesim bölge halkı olmuştur. Çalışma, bu sürecin tarihsel arka planını ve yerel etkilerini ortaya koyarak, sınır sorunlarının sosyo-politik boyutuna ışık tutmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Kilis Yevmi Halk Gazetesi referans alınarak Kilis özelinde Ankara Antlaşması'nın sınır maddeleri irdelenmiş; konu yerel ve yabancı gazeteler, arşiv kayıtları, salnameler, harp vesikaları ve zabıt cerideleri ile desteklenmiştir. Bu çalışma, 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması kapsamında Türkiye-Suriye sınırının belirlenme sürecini, sınırın önemli bir parçası olan Kilis bölgesi özelinde ele almaktadır. Çalışma kapsamında Kilis'in coğrafi özellikler, tarihsel gelişimi, sınırın tespit sürecindeki konumu ve bölge halkının maruz kaldığı sosyo-ekonomik sorunlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the process of delineating the Turkey-Syria border under the framework of the Ankara Agreement dated October 20, 1921, with a particular focus on the Kilis region, a significant segment of the boundary. It investigates Kilis's geographical features, historical development, strategic role during the border determination process, and the socio-economic challenges faced by its local population. The secret Sykes-Picot Agreement signed among Britain, France, and Russia during World War I outlined a plan to partition the region, which was effectively implemented following the Armistice of Mudros. The operations of the Yıldırım Army Group stationed at the Syria-Palestine Front, along with ambiguities in the armistice terms, underscored Mustafa Kemal Pasha's cautious and strategic approach. During the National Struggle period, which began with Mustafa Kemal Pasha's arrival in Samsun on May 19, 1919, the Southern Front witnessed occupations by British and French forces. Despite the hardships, the people of Kilis displayed determined resistance against the invasion. Following victories on the Western Front and the pivotal Battle of Sakarya, the Grand National Assembly Government signed the Ankara Agreement with France on October 20, 1921, effectively ending occupations in the South. However, the agreement failed to establish a definitive consensus regarding the Turkey-Syria border, and the local population bore the brunt of this uncertainty. By revealing the historical background and local impacts of this process, the study aims to shed light on the socio-political dimensions of border disputes. In this context, the border articles of the Ankara Agreement are examined with reference to the Kilis Yevmi Halk Newspaper, supported by local and international newspapers, archival records, annuals (salnames), war documents, and parliamentary minutes.