Association of religious identification, secular identification, perceived discrimination, and political trust with ethnic and societal (national) identification
Dini kimlik, laik kimlik, algılanan ayrımcılık, ve politik güvenle etnik ve toplumsal (ulusal) kimlikle ilişkileri
- Tez No: 250619
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY SAKALLI-UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: multiple identities, self, social identity, intergroup relation, political trust, perceived discrimination.Anahtar Kelimeler: Çoklu kimlikler, benlik, sosyal kimlik, gruplar arası ili?kiler, politik güven, algılanan ayrımcılık
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışma çoklu sosyal kimlikler ve kimlik çatışmaları üzerine yapılan çalışmaları; dini, laik, etnik ve toplumsal (ulusal) kimlik süreçlerinin yapısını hem gruplar arası hem de bireyin içsel süreçlerine odaklanarak genişletmektedir. Aynı zamanda bu çalışma Türkiye?deki dezavantajlı gruplar da politik güven ve algılanan ayrımcılığın, etnik ve toplumsal kimlik arasındaki ilişkiye olan etkileri incelemektedir. Hem gruplar arası hem de iç-grup da kimlik düzenleme süreçlerini değerlendirmek için iki çalışma gerçekleştirilmiştir. İlk çalışma bu kimliklerin gruplar arasındaki farklılaşmalarını konu alırken, ikinci çalışma bu kimliklerin yapılaşma süreçlerini bireylerin içsel düzenlemelerine odaklanarak anlamaya çalışmaktadır. Sosyal Kimlik Teorisi ve Optimum Ayrışma Kuramı?ndan yola çıkarak öne sürülen politik güven ve algılanan ayrımcılığın; etnik ve toplumsal kimlikler arası ilişki de aracı role sahip olduğu ön görüleri; laik ve dini kimliklerin bu ilişkideki etkileriyle karşılaştırılarak desteklenmiştir. Sonuçlar ve bu sonuçların politik uygulamaları Türkiye bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The current thesis extends research in the area of multiple social identities and identity conflict by focusing on both intergroup and intraindividual process underlying structures of identities, namely, religious, ethnic, and societal (national) identifications. In addition, it examined the influence of political trust, and perceived discrimination the relationship between ethnic and societal identification for disadvantaged ethnic groups in Turkey. Two studies were conducted to evaluate the process of identity organization both inter group and in group. While, the first study addresses intergroup differentiations of these identities, second study focused on intraindividual process of these identities? structure. Supporting hypotheses stemming from Social Identity Theory and Optimal Distinctiveness Theory, political trust and perceived discrimination have roles of mediation in the relationship ethnic and societal identification, by contrast with secular and religious identities in the relationship. Results were discussed for their implications to politic context of the Turkey.