Determinants of technology transfer in developing economies: The case of Turkish manufacturing industries
Gelişmekte olan ekonomilerde teknoloji taransferinin belirleyicileri: Türkiye imalat sanayii örneği
- Tez No: 250682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. TEOMAN PAMUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, Science and Technology, Economics
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji transferi, gelişmekte olan ülkeler, mikroekonometri, Technology transfer, developing countries, microeconometrics
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Gelişmekte olan ülkelere teknoloji transferi yaklaşımlarının kalkınma diskuru içindeki yeri tarihsel bir bakışla tartışılmış ve Türkiye imalat sanayi firmalarının içerilmemiş teknoloji transferi kararını belirleyen etmenler firma düzeyinde veriler ve mikroekonometrik yöntemlerle analiz edilmiştir. Firma büyüklüğü, işgücü niteliği, ihracat davranışı, sermaya yoğunluğu gibi etkenler istatistiki olarak anlamlı etkiler doğururken firmanın yabancı sahipliğinin teknoloji transferi kararına istatistiki olarak etkisi bulunmamıştır. Sektörel yapıların da bu karara etkisi bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Approaches on transfer of technology to developing countries within the development discourse are discussed in historical perspective and determinants of disembodied technology transfer of Turkish manufacturing industries are analyzed via enterprise-level data and microeconometric methods. While firm size, general skill level, export behaviour, capital intensity have significant effect of technology transfer decision of the firm, foreign ownership does not. Sectoral characteristics? effects are also statistically significant.