Fransız dış politikasında Akdeniz ve Akdeniz için Birlik Projesi
  1. Tez No: 250761
  2. Yazar: HALİT HAMZAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇINAR ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Akdeniz İçin Birlik Projesi, Avrupa-Akdeniz Ortaklığı, Barselona Süreci Fransız Dış Politikası, Sarkozy, Doğu Ortaklı, European Union, the Union for the Mediterranean Project, Europe-Mediterranean Partnership, Barcelona Process, French Foreign Policy, Sarkozy, Eastern Partnership
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Fransız Dış Politikasında Akdeniz ve ?Akdeniz İçin Birlik? Projesi başlığınıtaşıyan bu yüksek lisans çalışması üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümdeAvrupa Birliği'nin Akdeniz politikasının gelişimi tarihsel, siyasi ve ekonomik açıdanele alınmıştır. Bu bölümde 1995 Barselona Bildirisi ile yeni boyut kazanan Avrupa-Akdeniz işbirliğinin Orta Doğu Barış Sürecine ve Avrupa Komşuluk Politikasınaetkilerinden bahsedilmiştir. Aynı zamanda Avrupa-Akdeniz Ortaklığının siyasi veekonomik boyutu, Barselona Sürecinin bu ortaklığa ne gibi katkısı olduğu daaraştırılmıştır.İkinci Bölümde Fransız Dış Politikasında Akdeniz bölgesinin önemi ve buülkenin Kuzey Afrika'ya duyduğu ilginin tarihsel, ekonomik ve siyasi yönleriincelenmektedir. Ayrıca Sarkozy sonrası Fransa dış politikasındaki değişim veAkdeniz bölgesine yönelik adımlar da sorgulanmıştır. Bu bölümde Fransa'nınAkdeniz politikası ile Afrika'ya açılan siyasal etki sorunu ilişkilendirilmiştir.Fransa'nın Akdeniz girişiminin aslında Kuzey Afrika'ya yönelik olduğu da dikkatçekmektedir. Geniş perspektifte Akdeniz ve Kuzey Afrika bölgelerinin Fransa dışpolitikasında son derece önemli bölgeler olduğu vurgulanmıştır.Son Bölümde öncelikle Akdeniz İçin Birlik Projesi ve Projeye yöneliktepkilerden söz edilmiştir. Gerek AB içinden gerekse de AB dışından projeye yönelikciddi eleştiriler gelmiştir. AB içinden özellikle Almanya'nın tepkisi çok sertolmuştur. AB'den gelen tepkilerden en somut olanı ise Polonya ve İsveç'in ?DoğuOrtaklığı? adını verdikleri yeni bir proje olmuştur. Bu bölümde bu oluşumdan veAkdeniz İçin Birlik Projesinin AB'nin bazı üyelerinde yarattığı hoşnutsuzluklar elealınmaktadır. Akdeniz İçin Birlik Projesi AB dışından ise özellikle Türkiye'nintepkisini çekmiştir.
Özet (Çeviri)
This master?s study titled The Mediterranean in Foreign Policy of France and"the Union for the Mediterranean? Project consists of three main chapters.Development of the Mediterranean policy of the European Union is analyzed inhistorical, political and economical terms in the first chapter. This chapter discussesthe impacts of Europe-Mediterranean cooperation which gained a new structure withBarcelona Declaration in 1995 on the Middle East Peace Process and EuropeanNeighbourhood Policy. Additionally, the political and economical dimension of theEuropean-Mediterranean Partnership and the contribution of Barcelona Process tothis partnership are also analyzed.The second chapter examines the importance of the Mediterranean region inFrench Foreign Policy and historical, economical and political aspects of the interestof this country in North Africa. Furthermore, the change in foreign policy of Francewith Sarkozy and the steps toward the Mediterranean region are also inquired. TheMediterranean policy of France and the problematic of its political impact extendingtowards Africa are associated in this chapter. It is also remarkable that the initiativeof France on the Mediterranean actually aims North Africa. In a broader perspective,it is emphasized that the Mediterranean and North Africa regions are highly criticalregions in foreign policy of France.The last chapter primarily discusses on the Union for the MediterraneanProject and reactions towards the Project. Countries both in and out of the EU haveseriously criticized the project. Especially the reaction of Germany, which is amember of the EU, is very harsh. The most concrete response from the EU has beena new project of Poland and Sweden called ?Eastern Partnership?. This formationand the disapproval of some members of the EU on the Union for the MediterraneanProject are discussed in this chapter. Among the non-member countries, primarilyTurkey has reacted to the Union for the Mediterranean Project.