Maturation of shavian women: A study of the maturation processes of female pratogonists in Pygmalion And Mrs Warren's Preofession
Shaw'un kadınlarının olgunlaşması: George Bernard Shaw'un Mrs. Warren's Profession ve Pygmalion eserlerindeki kadın kahramanların olgunlaşma süreçleri ile ilgili bir çalışma
  1. Tez No: 250786
  2. Yazar: FUNDA DÖRTKULAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DÜRRİN ALPAKIN MARTİNEZ CARO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Kadın, Olgunlaşma, Özgürlük, Shaw Kadınları, New Woman, Maturation, Emancipation, Shavian Women
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
George Bernard Shaw, özgürlüğünü kazanmış kadın betimlemeleri ile ün yapmış bir oyun yazarıdır. Onun kadınları, oyunun başlangıcındaki durumlarından bağımsız olarak, olaylar ve özellikle tartışmalar aracılığıyla oyun boyunca bir olgunlaşma süreci deneyimlerler. Bu tezde Mrs. Warren's Profession ve Pygmalion oyunlarındaki, sırası ile, Vivie Warren ve Eliza Doolittle'ın geçirdikleri olgunlaşma süreci incelenmektedir. Vivie oyunun başında bile eğitimli ve özgür ruhlu tipik bir Shaw kahramanıdır. Oyunun sonunda ise toplumsal ve ailesel sınırlamalara karşı çıkarak Frank'in evlenme teklifini ve annesi ile görüşmeyi reddeden bir Modern Kadın olarak olgunlaşma sürecini tamamlamıştır. Benzer şekilde, oyunun başında basit bir çiçekçi kız olan Eliza, o zaman bile Vivie'nin sahip olduğu özgür ruha sahiptir, çünkü o oyundaki olayların olmasını sağlayan sesbilim dersi alma kararını kendisi vermiştir. Oyunun sonunda, hayatını devam ettirmek için evlenmeyi reddedip sesbilimi bir meslek edinerek bu yolla hayatını kazanma kararı almıştır. Sonuç olarak, başlangıç noktaları ne olursa olsun her iki Shaw kadını da oyunların başında, modern kadın olmaları sürecini sağlayacak kişilik özelliklerini taşımaktadırlar.
Özet (Çeviri)
George Bernard Shaw is a celebrated playwright for his depiction of emancipated women. His women, regardless of the conditions they are in at the beginning of the play, experience a maturation process in the flow of the events and especially discussions. In this thesis, the maturation processes Vivie Warren and Eliza Doolittle experience is analyzed in the plays Mrs. Warren?s Profession and Pygmalion, respectively. Vivie is a typical Shavian heroine who is educated and free-spirited even at the beginning of the play. At the end, she chooses to start a professional life breaking with the domestic and social boundaries by rejecting to see her mother or marry Frank. Likewise, Eliza, who is a simple flower girl at the beginning of the play, seems to bear the free spirit Vivie has because she earns her living and makes her own decision of taking phonetics courses which causes the events in the play to take place. At the end, she rejects marrying to support her life and chooses to pursue phonetics as a profession to earn her living. In this study, it is concluded that no matter what their starting point is, both Shavian women bear the characteristics of New Woman at the beginning of the play which facilitates their progress into adorable New Women at the end of the plays.