The use of English prepositions in second language acquisition process
İkinci yabancı dil edinim sürecinde edatların kullanımı
- Tez No: 250803
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİLER HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Edatlar, Hatalar, Karıştırma, Gelişimsel Süreç, İkinci Yabancı Dil Edinimi, Prepositions, Errors/Mistakes, Interference, Developmental Process, Second Language Acquisition
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu tez en çok kullanılan edatların İngilizce öğrenen Türk öğrenciler tarafından orta seviyede kullanımını araştırmaktadır. Bu çalışmanın amacı edatlar ile onların karşılığı olan son eklerin hangi farklılıklarının ikinci yabancı dil öğrencileri için ne gibi zorluklara yol açacağını araştırmaktır. Bu çalışma aynı zamanda İngilizce'de orta seviyede olan ve anadili Türkçe olan konuşmacıların İngilizce'deki `in', `on', `at' edatları ile ilgili hatalarının olası nedenlerini araştırmaktır. Çalışmanın amacını yerine getirmek için katılımcılar doğal sınıf ortamında kameraya kaydedilmişlerdir ve kayıtlar yazıya geçirilmiştir. Toplanan derlem iki yerli İngilizce konuşmacı ve araştırmacının kendisi tarafından incelenmiştir. Verilen her bir edat için dört ana başlık altında toplanmıştır: (i) doğru kullanım, (ii) yanlış kullanım, (iii) fazla/ gereksiz kullanım (iv) çıkarma. Analizlerin sonunda `in', `on', `at' edatlarının ZAMAN ve YER kullanımları ile ilgili sorunlu bölümler belirlenmiştir. Her başlığın detaylı analizi için iki araç kullanılmıştır: Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi (SPSS) ve Bilgisayarlı Dil Analizi: Çocuk Dili Veri Değişim Sistemi (CLAN CHILDES). Sonuçlar İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin ikinci yabancı dil öğrenme sürecinde edatları yanlış kullandıklarını ve bunun nedeninin birinci dilin etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the use of three most frequent prepositions by Turkish learners of English at intermediate level of proficiency. The aim of the present study is to find out which differences between prepositions and their corresponding postpositions or case suffixes constitute difficulty on the part of second language learners. This study also examines the possible reasons of the errors/ mistakes pertaining to `in?, `on?, `at? by native speakers of Turkish with intermediate level of proficiency in English. To fulfill the purpose of the study the participants of the study were recorded in natural classroom environment and the recorded data were transcribed. The compiled corpus was examined by two native speakers of English and the researcher. The data was classified under four main categories for each preposition inquired: (i) correct usage, (ii) misuse (i.e., instead of `on?, for instance, students use `in? or `at?; e.g., in television ), (iii) overuse (i.e., no preposition is required in the context but the students use one, e.g., I am going at home now), (iv) omission (i.e., a preposition is needed but the students do not use one, e.g., We go holiday). At the end of these analyses, the problematic contexts related to the use of the prepositions `in?, `on?, `at? for TIME and PLACE were identified. For detailed analysis of each category two tools - the Statistical Package for the Social Sciences (SPPS) and the Computerized Language Analysis Child Language Data Exchange System (CLAN CHILDES) were used. Results indicate that Turkish learners of English produce erroneous forms of prepositions in second language acquisition process and the underlying reasons of these errors/mistakes is the interference of native language.