Sosyal bilgiler öğretmenlerinin tarih konuları ile ilgili soru sorma becerilerinin bloom taksonomisine göre değerlendirilmesi
Evaluation of social sciences teachers? questioning skills about subject of history according to bloom taxonomy
- Tez No: 250818
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bloom Taksonomisi, Soru Sorma Becerisi, Ölçme Değerlendirme, Bloom Taxonomy, ability to ask questions, measurement evaluation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Sosyal bilgiler öğretmenlerinin, programda yer alan tarih konuları ile ilgili soru sorma becerilerinin Bloom Taksonomisi'ne göre, bilişsel alanın hangi basamağına hitap ettiğinin tespit edilmesinin amaçlandığı bu araştırmada, elde edilen bulgular ışığında mevcut durum betimlenerek yorumlanmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu, Ataşehir, Çekmeköy ve Ümraniye, ilçesi sınırları içinde bulunan, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 49'u resmi ve 6'sı özel olmak üzere toplam 55 ilköğretim okulunda, 2008?2009 eğitim öğretim yılında görev yapan, 6. ve 7. sınıflarda sosyal bilgiler dersine giren, toplam 87 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada veri olarak katılımcıların ölçme değerlendirme amacıyla hazırladıkları sınav soruları kullanıldığından, nitel yöntemlerden betimsel analiz modeli benimsenmiş, bu sebepten döküman analizi tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler, araştırmanın alt problemleri kapsamında SPSS programında frekans ve yüzde hesaplamaları ile analiz edilmiş, katılımcıların demografik özelliklerine, konu ile ilgili tutum davranış ve öz yeterlilik algılarına ilişkin sorulara verdikleri cevapların betimsel analizi ile desteklenerek değerlendirilmiş ve sonuçlandırılmıştır.Araştırma sonucuna göre, sosyal bilgiler dersi öğretmenlerinin, programda yer alan tarih konuları ile ilgili sordukları ölçme değerlendirme amaçlı sınav sorularının %94.3'ü bilişsel alanın alt düşünme basamaklarına, % 5.7' si ise, üst düzey düşünme basamaklarına hitap etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this survey which aims to determine the social scienses teachers? questioning skills about the historical fields and determining which cognitive step it appeals to according to Bloom Taxonomy, the current situation has been defined and evaluated in the light of the findings.The survey sample constitutes of total 87 participants working at schools of Ministry of Education, 49 teaching social studies at public schools and 55 social studies teachers at private schools to 6th and 7th grade within the boundaries of Atasehir, Cekmekoy and Umraniye districts during the academic year 2008-2009. Since in the survey the exam questions which were prepared by the participants for the purpose of measurement and evaluation are used, document analysis is used as a qualitative research technique. The data gathered was analized within the context of sub-problems by the frequency and percentage calculations in SPSS program, the answers participants gave to questions relating to their demographical characteristics and the answers relating to open-ended questions and was supported with descriptive analysis was interpreted and concluded likewise.According to the results of the survey, of the exam questions whose objective is measurement and evaluation 94.3% appeals to sub-thinking levels of cognitive field, 5.7% to top-thinking levels.