Afiş tasarımında göstergelerin kullanımının eğitimsel açıdan yeri ve önemi
The sutiation and importance in terms of educational of signs usage in poster design
  1. Tez No: 250838
  2. Yazar: MERYEM DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, Afiş, Reklâm, Görsel İmge, Görselİletişim, Semiotics, Poster, Advertisement, Visual Image, VisualCommunication
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Afişin amacı bir anlam iletmek olduğu için, afiş bir sanat ürünü olarak veaynı zamanda anlam bütünü olarak algılanmaktadır. Afiş kodlanmış biçimve söz parçacıkları ile görüntü öğelerini kullanarak hedef kitlesineulaşmaktadır. Afişin tasarım süreci söz konusu öğeleri kullanarak en etkilibiçimde anlama ulaşma sürecidir. Tez çalışması anlamların birbirineeklenerek nasıl üretildiğini ortaya çıkarmayı amaçlayan göstergebilimyöntemini ve kuramını seçmiştir.Bu araştırma tarama modelli bir araştırmadır. Araştırmada literatür taramatekniği kullanılmış ve soru formu aracılığıyla nitel ve nicel verilertoplanmıştır. Araştırma evreni, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında, MarmaraÜniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi BölümüResim- İş Anabilim Dalı'nın Grafik Anasanat Dalı'ndaki, MarmaraÜniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, ve Mimar Sinan Üniversitesi GüzelSanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'ndeki 3. ve 4. sınıflardan oluşan 100öğrencidir. Araştırmanın örneklemi ise bu kurumlardan random yoluylaseçilen 70 öğrencidir.Grafik tasarımcısının öğretimi sürecinde verilen teknik, estetik ve yaratıcılıkeğitiminin kapsamında göstergebilim birikiminin yeri ve önemi tasarımdan,tasarlananın anlamlandırmasına kadar uzanan süreçte gerekliliğini savunantez çalışması bu problemi açımlayarak deneme gereksinimi duymuştur.Tez çalışması afiş tasarımının anlamlandırma bilgisi ile geliştirilebileceği veevrenin görsel iletişim araçlarının bu birikimle yetkin biçimde anlaşılmasınınsağlanacağı savı, çözümleme örnekleriyle kanıtlamaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Poster, which aims to convey meaning, can be considered as an artwork anda meaning unity. Poster reaches its target audience by using coded imagesand pieces of words. The design process of the poster is a period in which thepreviously mentioned objects are applied to express the meaning. In thisstudy, semiotics approach that aims to ascertain the production of themeaning added to each other was employed.Litterateur searching method is used in this study. Qualitative and quantitivedata of the study collected by question form. Population of the study wascomposed of students who study at the Department of Arts Education andCraft Teaching at Education Faculty in Marmara University Department ofGraphic Desing at Fine Art Faculties in Marmara University and MimarSinan University. Study group was composed of total 70 students studying in2009-2010 education period.The study argues the necessity and the importance of the semiotics in thedesign process and in the interpretation of the designed work regarding thetechnical, aesthetical and creative training provided to the graphic designersand it investigates this problem.The thesis attempts to prove that the poster design can be improved byinterpretation knowledge and the visual communication tools of the worldcan be interpreted by this knowledge by providing analysis samples.